Molta volatilitat a Wall Street en un mercat molt negatiu i sobrevenut

El Nasdaq continua liderant la correcció del mercat nord-americà

César Vidal / Álvaro Estévez
Bolsamania | 25 mai, 2022 18:36
wall street rojo
Alberto Sánchez

Wall Street està vivint una jornada molt volàtil després del tancament mixt de dimarts, que va ser especialment baixista per al Nasdaq, però lleugerament positiu per al Dow Jones.

NASDAQ 100
17.001,281
  • -2,26%-393,03
  • Max: 17.362,28
  • Min: 16.982,93
  • Volume: -
  • MM 200 : 16.257,41
21:37 19/04/24

Els inversors continuen venent de manera agressiva accions del sector tecnològic i s'estan refugiant a altres sectors com el de bancs o energia. El primer es beneficia de l'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed) i el segon, dels preus alts del petroli i gas.

En aquest sentit, Lael Brainard, futura vicepresidenta del banc central, ha assenyalat que la inflació és el "desafiament més urgent" a què s'enfronta la Fed en un discurs a la Universitat Johns Hopkins. "Estem prenent accions fortes per abaixar la inflació", ha afegit la banquera.

També caldrà parar atenció a les actes de la darrera reunió de la Fed, que donaran més pistes sobre la postura monetària de l'organisme, que segueix decidit a apujar tipus i reduir-ne el balanç fins a controlar l'elevada inflació.

Sobre la guerra a Ucraïna, Rússia continua redoblant la seva ofensiva al Donbàs en el seu objectiu per controlar aquesta regió estratègica. Les forces ucraïneses estan oferint oposició, però l'avenç de les tropes russes és implacable. Mentrestant, la Unió Europea es mostra incapaç d'acordar sancions al petroli rus, sobretot per l'oposició d'Hongria.

ANÀLISI TÈCNICA: ELS 3.800 PUNTS SÓN CLAU

Per anàlisi tècnica, el comportament dels índexs novaiorquesos és cada cop més dispar. Mentre el Dow Jones acumula una caiguda del 12% des de començament d'any, l'S&P 500 baixa un 17% i el Nasdaq es deixa un 28%. De moment, l'S&P 500 està aguantant per sobre dels 3.800 punts, considerat un suport més gran de mercat.

Això obre la porta que, en qualsevol moment, es produeixi un fort rebot a curt termini, a causa de l'elevadíssim nivell de supervenda que registra la renda variable nord-americana (sobretot la tecnologia) i també del sentiment molt negatiu que domina el mercat (hi ha un gran posicionament a la baixa), que sol ser un bon indicador de rebots per la teoria de l'opinió contrària i el possible tancament de posicions curtes.

Pel que fa al Nasdaq, el selectiu tecnològic es manté cotitzant al voltant dels mínims anuals. "Fins per tres vegades, durant les últimes sessions, ha intentat recuperar els 12.000 punts, però segueix el nerviosisme a l'índex", explica César Nuez, analista de Bolsamanía, que recalca que "la caiguda del 25% en menys de dos mesos dona mostres d'una tremenda debilitat en el seu aspecte tècnic". "Mentre no aconsegueixi superar els 12.572 punts no veurem ni el més mínim senyal de fortalesa en la sèrie de preus", afegeix.

BONA OPORTUNITAT FONAMENTAL

Tot i que també hi ha opinions positives des del punt de vista fonamental. Dan Ives, gestor de Wedbush Securities, afirma que estem davant d'una “oportunitat de compra generacional a Wall Street”.

Segons la seva opinió, hi ha alguns títols que tenen un potencial “molt interessant”, com Amazon, Microsoft i Apple, per les seves perspectives de creixement en un moment en què la computació i la intel·ligència artificial continuaran sent claus a la indústria mundial.

Per tot això, aquest analista insisteix que “no ens trobem davant d'un esclat d'una segona bombolla tecnològica i que, malgrat el replegament monetari de la Fed, hi ha empreses que cotitzen ara uns múltiples més que interessants, només cal saber triar-ne”.

A nivell econòmic, s'ha conegut la dada de comandes de béns no peribles a l'abril, que ha repuntat un 0,4% al mes, encara que es queda 0,2 punts per sota de les estimacions del consens i de la dada del març. Per als experts de Pantheon Macroeconomics, la gran pregunta que per ara no té resposta és si el creixement de les comandes es continuarà desaccelerant.

"Les xifres són sorolloses, i el patró dels últims mesos, amb forts guanys mensuals seguits de lectures més febles, fa difícil veure la tendència en períodes curts", assenyalen, alhora que indiquen que "és molt possible que el recent alentiment no sigui més que una reacció temporal a la pujada dels preus de l'energia; les empreses podrien estar esperant a veure com responen els consumidors”.

També caldrà parar atenció divendres a l'indicador de preus PCE, que "cobra una rellevància especial en un moment d'elevada inflació i és utilitzat per la Fed per prendre les seves decisions de política monetària", assenyalen des de Bankinter. Si el PCE indica un respir en el ritme de pujada de la inflació, pot ser l'excusa perfecta per al rebot.

En altres mercats, el barril de cru West Texas avança un 0,79% (110,64 dólars) i el barril Brent puja un 0,67% (114,32 dólars), mentre l'euro es deprecia un 0,68% (1,0651 dólars). A més, l'unça d'or cau un 0,73% (1.851 dólars); i la rentabilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 2,72%. Finalment, el bitcoin avança un 0,71% (29.549 dólars).

contador