L'IBEX perd un 0,3% i fracassa en el seu intent d'assalt als 9.300 punts

El selectiu va pujar amb ganes aquest dimecres a la volta de l'optimisme comercial

Nieves Amigo / Javier Melguizo
Bolsamania | 05 des, 2019 11:19 - Actualitzat: 18:15
broker portada dos

IBEX 35

10.729,500

17:35 19/04/24
-0,33%
-35,50

L'IBEX cotitzava en positiu des de l'inici de la sessió d'aquest dijous, fins que es donava la volta després que Wall Street també comencés a cotitzar en vermell. Les borses nord-americanes entraven en negatiu després de conèixer que el Congrés dels Estats Units acusarà formalment a Trump en el procés d'impeachment, i han llastrat així les principals borses europees. Al tancament, l'IBEX s'ha deixat un 0,3%, fins als 9.243 punts, els mínims de la sesión. El selectiu espanyol ha fracasat així en el seu intent d'arribar als 9.300 punts, un nivell que sí que ha superat durant part de la jornada.

Els guanys que es recollien al Vell Continent es devien a l'optimisme comercial. Aquest dimecres es va parlar de l'existència d'informes que apunten que la Xina i els EUA haurien arribat a un consens de cara a signar aquest pacte preliminar, i les borses van pujar a banda i banda de l'Atlàntic. Àsia també ho ha fet bé aquesta matinada, amb alces del 0,6% de mitjana.

"Seguim creient que el desembre arribarà un acord de 'fase u', ja que Trump necessita urgentment que la Xina compri aviat productes agrícoles nord-americans. Les eleccions als EUA s'estan acostant i els agricultors nord-americans, els vots dels quals són crítics en tres importants estats indecisos, han estat les principals víctimes de la guerra comercial", expliquen els analistes de Danske Bank.

"Sense un acord per assegurar que la Xina torni a comprar productes agrícoles, podria ser molt difícil per a Trump guanyar les eleccions. La Xina ha reaccionat molt bruscament al projecte de llei nord-americà sobre Xinjiang, però encara no hi ha indicis que això estigui afectant les negociacions comercials", afegeixen des de Danske.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'àmbit empresarial, el valor més alcista de la sessió ha estat Arcelor Mittal (+1,77%), seguit de Melia Hotels (+1,47%). En negatiu, Mediaset (-1,4%) ha estat una de les companyies més castigades després de conèixer que Francesca Mariotti i Borja Prado quedaran fora del consell i en el seu lloc entraran Alessandra Piccinino i Javier Díez de Polanco per intentar acostar postures amb Vivendi.

Els inversors també han estat pendents de les dades macro. El PIB de la Zona Euro va augmentar un 0,2% durant el tercer trimestre, la mateixa xifra que l'estimació preliminar i que no ha variat des del segon trimestre. Les vendes al detall, per la seva banda, van caure un 0,6% l'octubre, el doble del que s'esperava. A més, les comandes de fàbrica d'Alemanya d'octubre han registrat un descens mensual del 0,4% enfront del -0,3% esperat.

Així mateix, també han estat atents al petroli, que puja al voltant del 0,5% al tancamnet del mercat europeu. La reunió de l'OPEP arrenca avui i caldrà veure si es confirma aquesta major retallada de la producció de cru amb el qual s'està especulant. A més, al mercat de divises, cal destacar que la lliura va registrar màxims de set mesos aquest dimecres enmig de les expectatives que les pròximes eleccions generals evitaran finalment un Parlament bloquejat.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'espelma que ens dibuixa l'IBEX aquest dijous té implicacions d'esgotament de les pujades, almenys a molt curt termini Però per la resta tot segueix igual: la zona de control per baix es troba als 9.100-9.130 punts i per dalt (resistències) tenim el rang dels 9.400-9.600 punts", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"És més, diria que en 200 punts tenim nombroses zones de resistències, massa. Però sí que és cert que si per casualment l'IBEX tancarà amb claredat per sobre dels 9.400 punts, llavors quedaria confirmada una petita figura de volta en doble sòl amb objectiu mínim teòric als aprox. 9.600 punts", afegeix.

"Però no ens enganyem, l'espelma d'aquest divendres convida més a apostar per un nou moviment cap a suports, que de superació de resistències. I molt de compte amb perforar els 9.100 punts com a xifra rodona, ja que no hi ha res per sota fins als 8.850 punts", conclou aquest expert.

contador