Les pèrdues s'imposen a Wall Street després d'una feble dada de manufactures

El sector industrial nord-americà segueix donant senyals d'estancament

César Vidal / Sergio García
Bolsamania | 02 des, 2019 16:37
donald-trump 20191004095227

DOW JONES

38.085,800

23:07 25/04/24
-0,98%
-5,06

Les pèrdues s'imposen a Wall Street (Dow Jones: 0,5%; S&P 500: -0,6%; Nasdaq: -1%) després de la publicació d'una feble dada del sector manufacturer corresponent al mes de novembre als EUA, que contrasta amb la recuperació dels sectors industrials de la Xina i Europa mostrada per les dades publicades aquest dilluns per al mateix període. A més, Trump ha anunciat que tornarà a imposar aranzels a l'acer i a l'alumini importat pels EUA des de l'Argentina i del Brasil. Recordem que la Borsa de Nova York va tancar novembre amb forts guanys i molt a prop dels seus màxims històrics registrats el passat dimecres.

Més enllà dels aranzels a l'Argentina i el Brasil, Trump continua defensant la seva guerra comercial amb la Xina. El president dels EUA ha aprofitat per recordar que "des de l'1 de març de 2018, data d'inici de les tarifes als productes xinesos, les borses nord-americanes acumulen una pujada del 21% gràcies al fet que el país està donant entrada a grans quantitats de diners".

I l'acord amb la Xina segueix sense signar-se. Pequín insisteix en voler que Washington elimini els aranzels imposats fins al moment... però la Casa Blanca es continua mostrant reticent. Quan arribarà aquest pacte de 'fase u'?

La renda variable nord-americana ha pujat de manera notable durant les últimes setmanes, a causa que els inversors han descomptat que els EUA i la Xina arribaran a aquest acord abans de final d'any. Això implicarà que no entraran en vigor els aranzels que l'Administració Trump té programat aplicar el 15 de desembre.

Encara que l'última hora sobre aquest assumpte assenyala que el suport de Trump als manifestant de Hong Kong ha provocat que les converses s'estanquessin. En qualsevol cas, després de la desacceleració econòmica dels darrers mesos i les mesures d'acomodació monetària aplicades per la Reserva Federal i altres bancs centrals com el BCE, els analistes confien que hagi passat el pitjor.

Això implicaria que la debilitat del sector manufacturer hagi tocat fons i que la despesa dels consumidors seguirà impulsant l'activitat econòmica. Això no obstant, com han avisat organismes internacionals, entre ells l'FMI, la tensió comercial entre la Xina i els EUA pot allargar-se durant molt de temps i els desencontres entre ambdues potències tornaran a ressorgir, de manera que l'acord de 'fase u' pot tan sols ser una solució de compromís.

Donald Trump busca un pacte per no arribar a les pròximes eleccions amb els EUA en clara desacceleració, mentre Xi Jinping vol evitar de qualsevol manera un aterratge brusc de l'economia xinesa. Així les coses, primer caldrà veure com es resol l'esperat acord 'de fase u' i posteriorment comprovar com evolucionen els esdeveniments.

ECONOMIA I POLÍTICA MONETÀRIA

A nivell econòmic, l'índex PMI manufacturer de la Xina ha repuntat lleugerament al novembre fins als 51,8 des dels 51,7, per sota de la caiguda esperada fins als 51,4. A més, les dades del mateix sector coneguts a Europa també han superat lleument els pronòstics.

No obstant això, l'ISM manufacturer dels EUA al novembre ha baixat fins als 48,1 des dels 48,3, molt per sota de la pujada esperada fins als 49,2. Dades per sota de 50 indiquen contracció de l'activitat, cosa negativa per a l'economia i l'ocupació.

En matèria de política monetària, el president de la Fed, Jerome Powell, ha reiterat el seu discurs que el banc central mantindrà els tipus a nivells actuals llevat que es produeixi una brusca desacceleració econòmica o un sobtat repunt de la inflació. Dos escenaris que l'organisme monetari considera altament improbables durant els propers mesos.

A altres mercats, el petroli West Texas rebota un 1,8%, fins als 56,19 dòlars, després de la forta caiguda de divendres passat. A més, l'euro s'aprecia un 0,2%, fins als 1,1037 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo a 10 anys puja fins a l'1,85% i la del bo a 2 anys avança fins a l'1,64%.

contador