La Borsa de Londres recull amb pujades la majoria absolutíssima de Johnson

L'auge de la lliura frena el FTSE, que aconsegueix avançar un 1,8%

Noemí Jansana
Bolsamania | 13 des, 2019 13:11
cb ftse reino unido sh111

Les fortes pujades als mercats europeus han acabat contagiant-se al FTSE londinenc (+1,8%) aquest divendres. El mercat de valors del Regne Unit ha encaixat el resultat de les eleccions d'aquest dijous, en què el primer ministre, Boris Johnson, ha obtingut una aclaparadora majoria absoluta, amb l'eufòria inversora mitigada en les primeres hores de cotització pel brutal auge de la lliura, de més de 2,5% enfront del dòlar. No obstant això, les compres han acabat imposant-s'hi.

La lliura, el termòmetre del Brexit durant els tres últims anys i mig, ha protagonitzat un estratosfèric ral·li aquesta matinada contra el dòlar i l'euro, a la calor dels 364 escons dels 'tories', amb gairebé el 100% escrutat. La moneda s'ha disparat fins a una fita contra el dòlar als 1,35 dòlars i a les 0,8275 lliures per euro, cosa que ha esmorteït la reacció al parquet de Londres. No obstant això, els analistes esperaven fortes pujades "quan la City es desperti davant la triomfal victòria 'tory'", assenyala Neil Wilson, analista de Markets.com, i així ha estat. La moneda, en canvi, recula per sota dels 1,34 dòlars, però es manté més d'un 1,5% amunt.

En canvi, els analistes d'ETX Capital no són tan optimistes i preveuen una reacció més aviat plana, mentre la lliura seguirà amb el seu ral·li a mesura que descompta a tota velocitat que es buida una de les grans incerteses d'aquest final d'any. Amb la seva voluminosa majoria, Johnson obtindrà llum verda a la Cambra dels Comuns per tirar endavant el seu pla del Brexit i és més que segur que el país abandonarà la Unió Europea (UE) al final de gener, termini màxim donat durant l'última pròrroga acordada amb Brussel·les.

Les empreses multinacionals, que constitueixen la major part de l'índex, tendeixen a beneficiar-se quan la lliura és més feble, ja que augmenta el valor dels seus ingressos a l'estranger, de manera que un enfortiment de la moneda perjudica aquests valors. "Hem vist un augment de la lliura esterlina enfront d'altres divises, però no tindrem un efecte massiu contrari al FTSE", indica David Papier, cap de vendes d'ETX.

contador