El Banc de la Reserva d'Austràlia apuja els tipus un 0,25% per primera vegada en 10 anys

El mercat n'esperava un 0,15% de pujada

Noemí Jansana
Bolsamania | 03 mai, 2022 10:15
rba australia
Alberto Sánchez

El Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA per les sigles en anglès) ha anunciat un increment del tipus d'interès oficial en 25 punts bàsics, fins al 0,35%, quan les expectatives de consens eren d'una pujada de 15 punts bàsics. Ha estat el primer increment de taxes a 10 anys del banc central.

Philip Lowe, governador del Banc de la Reserva d'Austràlia, ha assenyalat que és el moment adequat per començar a retirar part del "suport monetari extraordinari" que es va posar en marxa per ajudar l'economia australiana durant la pandèmia.

"L'economia ha demostrat ser resistent i la inflació ha repuntat més ràpidament i a un nivell més alt del que s'esperava", ha indicat Lowe en un comunicat. "També hi ha proves que el creixement dels salaris s'està recuperant. Tenint en compte això, i el baixíssim nivell dels tipus d'interès és convenient iniciar el procés de normalització de les condicions monetàries".

"La postura de falcó de la Fed ha encoratjat fins i tot el que abans es considerava reticent a pujar els tipus. El dòlar australià ha pujat per la pujada de 25 punts bàsics, mentre que, com era d'esperar, la renda variable australiana ha baixat", comenta Edward Moya, analista d'Oanda.

L'RBA té allò que necessita en termes d'evidència que la inflació de l'IPC està per sobre de les expectatives. Tot i això, el seu llenguatge també és molt més agressiu, diuen els analistes. "El Consell s'ha compromès a fer el que calgui per garantir que la inflació a Austràlia torni a l'objectiu amb el temps. De fet, això requerirà una nova pujada dels tipus d'interès en el futur". L'RBA també ha anunciat que no reinvertirà el producte dels bons de l'Estat que vencen i espera que el balanç del Banc disminueixi significativament els dos anys vinents.

contador