Què pot salvar China Evergrande? El Govern la deixarà caure, segons mitjans estatals

Nova jornada de patiment en borsa, amb una caiguda del 12%

Noemí Jansana
Bolsamania | 17 set, 2021 10:04 - Actualitzat: 10:04
ep el presidente del grupo evergrande hui ka yan
EVERGRANDE

La versió oficial del govern de la Xina sobre una eventual caiguda de promotor immobiliari Evergrande, que ha estat un dels protagonistes de la setmana als mercats financers per la seva patiment en la borsa de Hong Kong -s'ha desplomat un altre 12% aquest divendres-, ja s'ha deixat sentir. És poc probable que la caiguda potencial d'Evergrande desencadeni un risc sistèmic similar al de Lehman Brothers, ha assenyalat l'editor en cap de Global Times, mitjà portaveu del Govern, Hu Xijin. I ha afegit que el grup immobiliari hauria de recórrer al mercat per a qualsevol salvació.

Amb aquestes declaracions des del compte de WeChat de Hu, es minimitza la suposició que l'empresa és "massa gran per fer fallida" i que el govern eventualment la rescatarà.

"La Xina té les eines a la seva disposició per rescatar fàcilment Evergrande i apuntalar l'economia. Simplement no està triant fer-ho en aquest moment per una raó o una altra, ja sigui per problemes de deute o simplement per una simple consolidació de poder", comenta el analista Justin Low, segons recull Capital Bolsa.

La versió oficial xoca de ple amb la de nombrosos analistes, que avisen dels perills del col·lapse del gegant immobiliari, que arrossega un deute de 300.000 milions de dòlars, i adverteixen que les possibles conseqüències podrien tenir implicacions de gran abast que s'estenguin fora de les fronteres de la Xina, segons recull CNBC.

Dimarts, Evergrande va dir que les seves vendes immobiliàries probablement seguiran caient significativament al setembre, després d'haver-se disminuït durant mesos, que fa que la situació de flux de caixa sigui encara més greu.

Els bancs també han respost a la deterioració del seu flux de caixa. Alguns a Hong Kong, com HSBC i Standard Chartered, s'han negat a concedir nous préstecs als compradors de dos projectes residencials d'Evergrande no acabats, segons 'Reuters'.

Les agències de qualificació han rebaixat repetidament la nota creditícia de l'empresa, citant els seus problemes de liquiditat. Els problemes d'Evergrande es van intensificar l'any passat quan la Xina va introduir normes per frenar els costos d'endeutament dels promotors. Aquestes mesures imposen un límit al deute en relació amb els fluxos de caixa, els actius i els nivells de capital de les empreses.

El preu de les seves accions s'ha desplomat gairebé un 80%aquest any, i les borses xineses han interromput repetidament la negociació dels seus bons durant les últimes setmanes.

La companyia, a més, ha advertit aquesta setmana que l'escalada dels seus problemes podria provocar riscos d'impagament més amplis. Ha afirmat que si no pot pagar el seu deute, podria produir-se una situació d'"impagament creuat", en la qual un impagament desencadenat en una situació podria estendre a altres obligacions, cosa que provocaria un contagi més ampli.

contador