CaixaBank: "Podem sortir d'aquesta crisi sense cap operació corporativa"

Previsiblement, pagarà un dividend en metàl·lic al començament de 2021, "el dividend de veritat"

  • Per primera vegada a la seva història, supera els 400.000 milions en recursos de clients
Rubén Escudero
Bolsamania | 31 jul, 2020 17:59
ep gonzalo gortazar valoraresultadoprimer trimestre2018 20190403150618
EUROPA PRESS - Archivo

CaixaBank es desmarca de la pròxima ronda de fusions bancàries a Espanya. El banc català, que ha guanyat un 67% menys fins a juny després de provisionar 1.155 milions d'euros pel virus, creu que “podem sortir d'aquesta crisi sense cap operació corporativa” perquè, “amb la grandària que tenim, podem fer les coses que volem”. El grup també ha avançat que espera tancar l'any amb resultats positius i que està guardant diners per pagar un dividend al més aviat possible, previsiblement al començament de 2021. Les seves previsions passen perquè el ‘veto’ del BCE no s'allargui més enllà de l'1 de gener de l'any vinent.

“Hem anticipat les decisions més dures per sortir-nos-en sols i sortir-ne aviat” de la crisi econòmica originada per la Covid-19. “No busquem negociacions ni fer una operació, el nostre creixement base és orgànic”, ha ressaltat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, a l'última presentació de resultats semestrals del banc. Per corroborar-ho, el directiu ha ressaltat una fita del banc, que, per primera vegada a la seva història, ha superat els 400.000 milions d'euros en recursos de clients.

El grup bancari espanyol, amb 400.675 milions en recursos, ha registrat creixements del 7,5% i del 0,4% en dipòsits i assegurances d'estalvi, respectivament, encara que la seva gestió d'actius ha caigut un 3,7% per les fortes pèrdues dels mercats financers des de març. “Ja som el banc que més escala té a Espanya”, ha subratllat el seu responsable, amb una quota de mercat alta en cada segment de negoci que creix any rere any. Per aquesta raó, “tenim menys beneficis que treure d'una hipotètica operació corporativa”.

No obstant això, ha puntualitzat que “no podem dir que no a les oportunitats corporatives si sorgeixen i si els números surten”, encara que reconeix que “no són el nostre camí”.

A nivell sectorial, el conseller delegat de CaixaBank considera que “les entitats financeres espanyoles són solvents i tenen liquiditat”, per la qual cosa estan més ben preparades per afrontar la crisi sanitària i econòmica del coronavirus que no pas al 2008, després de la fallida de Lehman Brothers. “Encara que és lògic que la rendibilitat en pugui sortir tocada, partim d'uns nivells de morositat més raonables, no hi ha hagut una bombolla dels actius financers i els clients estan menys endeutats”, ha argumentat Gortázar, de tal manera que “hi ha molts elements per creure que el sector financer podrà resistir”.

Creu que, “en general, el sector ha fet el que havia de fer, i això no hagués estat possible si no hagués tingut bona salut”.

PERSPECTIVA POSITIVA PER ALS DIVIDENDS

Gortázar s'ha mostrat més optimista que els seus homòlegs a Espanya amb el retorn dels pagaments de dividends per part de la banca. Basant-se en les pròpies declaracions escrites d'Andrea Enria, president del Consell de Supervisió del BCE, on s'esmenta la “naturalesa temporal i excepcional” de la recomanació de no repartir beneficis fins després de l'1 de gener de 2021, el conseller delegat de CaixaBank s'ha aventurat a pronosticar que veu difícil una pròrroga més enllà d'aquesta data. “Estem reservant diners per pagar un dividend", previsiblement al començament de 2021, perquè "estimem que el BCE ho permetrà a final d'any”, i ha concretat que serà en metàl·lic, “el dividend de veritat”, desmarcant-se així del recent ‘scrip dividend’ anunciat pel Santander.

contador