Moody's: els bancs repercutiran en el client l'impost per salvar la seva rendibilitat

Pujaran els tipus o les comissions

Elena Lozano
Bolsamania | 08 nov, 2018 15:09
moody-s-abaisse-la-perspective-du-royaume-uni-a-negative-apres-le-brexit

El canvi legislatiu anunciat dimecres pel president del Govern, Pedro Sánchez, tindrà un "impacte limitat" sobre la rendibilitat dels bancs espanyols, d'acord amb l'agència de qualificació creditícia Moody’s, que considera que la decisió presa pel Tribunal Suprem ha estat "la més favorable possible" per a les entitats. En la seva opinió, els bancs repercutiran el cost en els clients per salvar els seus marges.

Després que l'alt tribunal decidís definitivament que els clients han de sufragar el cost de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats en la constitució d'una hipoteca, el president del Govern va anunciar la creació d'un reial decret llei que aprovarà el Consell de Ministres aquest divendres i que obligarà els bancs a pagar el tribut. Aquesta norma, per a la qual Sánchez espera tenir el suport de la cambra baixa, modificarà el reglament que desenvolupa la llei que va crear aquest impost, amb data de 1995 i que en un dels seus articles adjudicava al client el paper de subjecte passiu de l'impost i, per tant, li assignava el cost.

D'acord amb Moody’s, aquesta mesura tindrà poc impacte sobre la rendibilitat dels bancs, ja que ells tenen "un gran rang de formes de protegir els seus marges de benefici en hipoteques, que són habitualment un producte de baix retorn".

Segons l'opinió de la qualificadora, els bancs repercutiran en els clients el cost de l'impost, i podran fer-ho a través de dues vies. "(Les entitats) traspassaran, molt probablement, els costos addicionals de les hipoteques als consumidors augmentant els tipus d'interès dels préstecs o carregant-los comissions més altes".

L'agència de qualificació creu que el sector bancari espanyol ha rebut la millor notícia amb la sentència del Suprem que li lliurava d'assumir el cost, i va allunyar així l'impacte de fins a 2.300 milions d'euros que Moody’s calculava que li costaria un "escenari benigne" de retroactivitat de la sentència publicada el passat 18 d'octubre.

contador