La indústria de l'Eurozona torna a perdre impuls al maig

La puntuació del PMI manufacturer cau als 55,5 punts al bloc monetari

Javier de Alfonso
Bolsamania | 01 jun, 2018 12:39
un-nouveau-vehicule-dans-l-usine-espagnole-de-renault-a-valladolid

El creixement de la indústria a l'Eurozona va tornar a alentir-se al maig, amb un menor ritme d'expansió de la producció, així com de les noves comandes. A més, el sector manufacturer va reduir la seva capacitat de contractació i les seves perspectives de preus. La puntuació de l'índex PMI manufacturer va caure set dècimes al maig fins als 55,5 punts, segons la consultora britànica IHS Markit.

D'aquesta manera, el resultat cau per cinquè mes consecutiu des que aconseguís el seu rècord històric al desembre de l'any passat i arriba als mínims de quinze mesos. En qualsevol cas, continua per sobre de la mitjana a llarg termini de la sèrie de 51,9 punts.

A nivell sectorial, el ritme de creixement es va alentir tant per als béns de consum, com de capital i intermedis. Per països, vuit de les regions cobertes per l'estudi van registrar una millora de les condicions operatives al maig. Països Baixos (60,3 punts), Àustria (57,3 punts), Alemanya (56,9 punts) i Irlanda (55,4 punts) van liderar la llista que van tancar Grècia (54,2 punts), Espanya (53,4 punts) i Itàlia (52,7 punts).

La producció manufacturera i les noves comandes van augmentar de nou durant el cinquè mes de l'any, encara que sota el ritme més feble de l'últim any i mig. Les perspectives al sector es van mantenir positives, amb els empresaris assegurant que la producció serà més gran durant els propers dotze mesos, però, el grau d'optimisme va caure a nivells de setembre de 2016.

Les restriccions a la capacitat es van mantenir al maig tant en les empreses manufactureres, com per als seus proveïdors. Així, les comandes pendents van augmentar per trentè mes consecutiu, tot i que al menor ritme dels últims dinou mesos, allargant els terminis de lliurament a temps poques vegades vistos a la història de l'estudi. Això va animar les companyies a seguir augmentant la seva capacitat de contractació, encara que sota una taxa de creixement mínima dels últims catorze mesos. Només França, Espanya i Grècia van presentar un ritme més ràpid de contractació que a l'abril.

Al maig, la taxa d'inflació dels preus de les entrades es va mantenir forta, que es va accelerar per primera vegada des del gener de l'any passat. No obstant això, el preu de venda es va alentir fins al seu mínim de cinc mesos. Alemanya va registrar el major augment tant en costos com en preus de venda.

"El sector manufacturer de la zona euro va registrar la seva expansió més feble de quinze mesos al maig. Part de la debilitat pot haver estat relacionada amb un nombre de dies festius més alt del normal durant el mes, però els riscos semblen inclinar-se cap a un creixement que es mantindrà tènue o fins i tot s'alentirà encara més durant els propers mesos. La disminució de les vendes per exportacions ha estat un llast clau per al creixement de la producció i de les noves comandes, ja que l'estudi de maig indica que les noves comandes per a exportacions es van incrementar la taxa més feble de gairebé dos anys, en part a causa de l'apreciació de l'euro tot i que també es va informar d'una demanda afeblida per a les importacions de mercats clau, en particular els Estats Units.", explica Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit.

contador