Coinbase reconeix un error del sistema pel qual ha carregat als seus usuaris compres inexistents de monedes digitals

L'empresa ha promès tornar els fons als comptes afectades

  • Les queixes sobre la major plataforma de comerç de monedes digitals es disparen
  • El broker de ‘digitals’ ha doblat la seva base d'usuaris des de 2016 fins a arribar als 10 milions, segons dades de l'empresa
Noemí Jansana
Bolsamania | 16 feb, 2018 14:40 - Actualitzat: 14:40
Hackers

Units als riscos del front regulador, els errors, bretxes de seguretat i pirates de les plataformes de comerç i dels moneders electrònics són la gran amenaça del mercat de les monedes digitals. Amb el cas del robatori de més de 500 milions de dòlars en XEMs -la unitat de la xarxa NEM- del broker nipó Coincheck encara fresc en la ment dels inversors, arriben més notícies des d'aquest àmbit que aquest cop afecten la major plataforma de comerç amb monedes virtuals del món: Coinbase.

Els esforços d'aquest broker per complir amb les regulacions als EUA i a altres països, no l’han deixat lliure de problemes al seu sistema d'operacions. Després de duplicar els seus usuaris en només dos anys fins als 10 milions que compta a l'actualitat, segons xifres de la companyia, les queixes sobre el seu servei s'amunteguen a la pàgina de Reddit dedicada a l'empresa. Però durant les últimes jornades s'han multiplicat, apuntant el "robatori" de diners i la fuga de capitals dels comptes bancaris dels seus usuaris.

Coinbase ha respost a totes aquestes reclamacions admetent un error del seu sistema mitjançant el qual s'han carregat accidentalment als seus usuaris compres que no han realitzat. O el que és el mateix, se'ls ha cobrat diverses vegades una sola compra, segons explica 'MarketWatch'. Per exemple, un usuari ha denunciat que una adquisició de 1.000 dòlars se li ha reclamat fins a 17 vegades, mentre un altre ha reportat que la seva operació de 350 dòlars en bitcoin, ether i litecoin s'ha multiplicat per cinc.

La plataforma, amb seu a San Francisco, que compta amb una plantilla de 200 persones, ha declarat, mitjançant Reddit que aquest problema "s'ha detectat en Coinbase i que s'està treballant amb els usuaris afectats per trobar una solució".

"Sabem que aquesta experiència és frustrant. Estem treballant activament amb les xarxes de targetes i els processadors per investigar aquests problemes", ha afegit Coinbase en una publicació del seu bloc. "Coinbase s'ha d'assegurar que es reemborsi a cada client afectat en la seva totalitat per qualsevol càrrec erroni. El nostre processador ha confirmat que els càrrecs erronis es reemborsaran durant els pròxims dies". La plataforma ha afegit que les transaccions entre el 22 de gener i l'11 de febrer podrien haver estat "reemborsades i reprocessades, cosa que generaria càrrecs erronis".

L'intercanvi va atribuir els canvis recents a la forma en què els emissors de targetes de crèdit manejaven els càrrecs i les tarifes de les compres de monedes digitals. A principis d'aquest mes, Coinbase li va dir als clients que a causa dels canvis, els pagaments per transaccions en moneda digital ara es processaven com avenços en efectiu, cosa que podria generar tarifes addicionals.

LA SEGURETAT, L'ASSIGNATURA PENDENT

Els experts avisen que la seguretat és el gran repte pendent de les monedes digitals i exposa la debilitat del sistema, "ja que no està clar que la infraestructura estigui preparada per aguantar un bombardeig constant dels pirates, o l'increment d'usuaris" explica Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED.

Durant el mes de desembre, el mateix Coinbase va reportar problemes amb el seu servei i Bitfinex també va patir problemes amb els seus servidors, per la massiva afluència de trànsit o per atacs de denegació de servei (DDoS). A inicis d'aquest any, Kraken, la tercera plataforma de ‘digitals’ per volum d'usuaris, també va experimentar un tall del seu servei que havia de durar dues hores i va acabar allargar-se dos dies.

Els analistes indiquen que aquests problemes eleven l'alarma sobre la qüestió de si aquestes plataformes tenen la capacitat de tractar adequadament amb un sobtat volum de trànsit en condicions extremes. Com, per exemple, "una retirada massiva de capitals davant d'una correcció del mercat realment important, d'un 50%", explica el professor de la UNED. A més, s'afegeix la qüestió de la liquiditat, ja que per al també fundador d’X-Trader.net està en l'aire si els inversors recuperarien tots els seus fons davant una retirada massiva de capitals.

Igual que el 2014 va passar amb la fallida del Mt. gox, el col·lapse d'un o més intermediaris davant d'una situació de pànic d'aquest estil, provocaria una onada de desconfiança i podria repetir-se la història de fa gairebé quatre anys, conclouen els analistes.

contador