Alternatives a la compra de bitcoins per seguir JP Morgan i invertir-hi un 1%

Empreses o fons alternatius, les millors solucions

Noemí Jansana
Bolsamania | 02 mar, 2021 10:52 - Actualitzat: 11:30
ep archivo - bitcoin
DOMINIO PÚBLICO - Archivo

L'idil·li entre el bitcoin, les corporacions i la banca de Wall Street contínua tot i la recent correcció del ral·li de febrer que va portar la reina de les monedes digitals a recalar als 43.000 dòlars el cap de setmana, en una caiguda a prop del 25 % des del màxim de tan sols set dies abans, per sobre dels 58.000 dòlars. No obstant això i malgrat aquest retrocés, la creació de Satoshi Nakamoto segueix sent un 50% per sobre del nivell de 30.000 dòlars amb què va començar l'any i rep cada vegada més i més suport dels grans inversors. Sense anar més lluny, JP Morgan ha recomanat als inversors, amb molta cautela, que considerin afegir la moneda digital als seus col·locacions de capital.

"En una cartera multiactiva, els inversors poden afegir fins a un 1% de la seva assignació a les criptodivises per aconseguir un augment de l'eficiència en els rendiments generals ajustats al risc", han assenyalat, un consell que, no obstant això, molts inversors no saben com seguir.

Per als minoristes no és fàcil diversificar en aquest actiu que s'ha convertit en la nena bonica de fons de cobertura i empreses, ja que "representen una alternativa a les monedes fiduciàries, devaluades per una dècada de política monetària acomodatícia", assenyala Simon Peters, analista d'eToro, de manera que "no és estrany que tants inversors busquin magatzems de valor alternatius". "Com hem vist en els preus de les últimes setmanes, i en ocasions anteriors, moltes de les vendes estan actuant com a oportunitats de compra per als inversors que volen entrar en els criptoactius per primera vegada".

Però molts participants del mercat segueixen mirant les criptodivises des de la barrera, ja que es tracta d'actius complicats: són històricament cars, volàtils, no poden comprar-se a través d'un compte en qualsevol bròker i no estan recolzats per una institució financera. I precisament aquestes característiques susciten aferrissats debats entre els seus defensors, que han lloat el bitcoin com una cobertura contra la inflació i els seus detractors, que segueixen parlant de bombolla i posant en dubte la seva prevalença. I encara que cap gran operador s'atreveix a negar el seu caràcter eminentment especulatiu, cada vegada són més els que veuen un gran atractiu en l'equació risc-benefici. Més encara si com assenyala JP Morgan es fa servir com una eina de diversificació en una cartera, si l'inversor té només un petit interès en el bitcoin.

Però davant els dubtes, alguns experts aconsellen buscar formes d'exposició indirecta en el bitcoin i les 'altocins', com a primer pas per explorar aquesta classe d'actius abans de llançar-se a les compres. Si bé és possible que no protegeixi completament els inversors de la volatilitat característica de la criptodivisa, pot donar-los cert suport contra les pèrdues.

La primera i més senzilla és invertir en empreses que hagin efectuat operacions de tresoreria en bitcoins o una altra criptodivisa. Es poden trobar oportunitats en un ampli grup d'empreses que cotitzen en borsa en diferents sectors i que han afegit bitcoin al seu balanç o tenen serveis per emmagatzemar o pagar amb criptodivises. En aquest grup destaca Tesla, catalitzadora del ral·li de febrer en la creació de Satoshi Nakamoto en revelar compres per valor de 1.500 milions de dòlars, tot i que l'empresa que més bitcoins té i que s'ha convertit en un fons cotitzat de facto a la reina de les criptos és MicroStrategy. La companyia d'intel·ligència empresarial posseeix una mica més de 90.500 bitcoins i s'ha revalorat un 736% des que l'acció va esdevenir un ETF del bitcoin. La valoració de mercat de l'empresa s'ha disparat des de menys de 2.000 milions de dòlars l'agost fins a més de 10.000 milions a l'actualitat.

Una altra forma en què els inversors poden exposar-se en la criptodivisa és invertint en empreses que cotitzen en borsa i que tenen tecnologia relacionada amb el comerç de monedes o que utilitzen cadena de blocs, la tecnologia sobre la qual està construït el bitcoin.

Els experts també destaquen empreses com Square i Paypal que permeten als usuaris comerciar amb criptodivises a les seves plataformes. A més, empreses com Riot Blockchain i Galaxy Digital se centren en la moneda digital i la tecnologia subjacent. I grans noms de la tecnologia com Microsoft, IBM, Google, SAP i Amazon utilitzen cadena de blocs en diferents parts del seu negoci.

INVERTIR EN FONS

També és possible invertir en fons que tinguin bitcoin i altres criptodivises, explica Doug Boneparth, CFP i president de Bone Fide Wealth a Nova York en declaracions a CNBC. En aquest moment, hi ha alguns actors que estan creant fideïcomisos de bitcoin, prossegueix, i assenyala empreses com Grayscale i Osprey que ajuden els inversors minoristes a navegar per la criptodivisa.

"Comprar-la en el marc d'un fons és probablement més familiar per a l'inversor minorista que qualsevol altra cosa", afegeix. A més, treballar amb un fons vol dir que es tracta amb l'empresa que el gestiona per a qualsevol pregunta o informació que es necessiti sobre el compte, com establir una contrasenya, fer un seguiment dels guanys i les pèrdues o recopilar documents per presentar els impostos.

Així mateix, també hi ha l'opció d'invertir en vehicles que tenen exposició en les monedes digitals i la tecnologia cadena de blocs, com el fons cotitzat en borsa Ark Next Generation Internet, per exemple. L'ETF té exposició en coses com la intel·ligència artificial, les dades massives, la computació en el núvol i la cadena de blocs. D'acord amb les dades recopilades recentment per la consultora PwC, ja hi ha més de 150 d'aquests fons alternatius de criptodivises. Dos de cada tres fons d'aquest tipus es van crear entre 2018 i 2019.

contador