dl china peoples republic of china prc flag beijing shanghai country generic pb 20231031 0833
Sharecast / PublicDomainPictures via Pixabay

La Xina continua treballant per impulsar el malparat sector immobiliari i apuntalar l'economia en general. Amb aquest objectiu, el Banc Popular de la Xina ha posat en marxa un finançament de 300.000 milions de iuans (42.250 milions de dòlars) que establirà un servei de préstecs destinat a donar suport a "projectes d'habitatge subsidiats" pel Govern.

Els fons de "représtec" permetran a les empreses estatals locals comprar cases no venudes que després podran oferir com a vivendes assequibles, en un intent d'ajudar a eliminar l'excés d'inventari.

El subgovernador del Banc Popular de la Xina, Tao Ling, ha assenyalat en roda de premsa que encoratja les institucions financeres a utilitzar els fons per "comprar habitatges comercials a preus raonables que hagin finalitzat la construcció", segons recull l'agència Xinhua.

La institució espera que la mesura generi préstecs bancaris per valor de 500.000 milions de iuans. A més, les companyies de béns arrels poden fer servir els fons obtinguts d'aquestes vendes per completar la construcció d'altres apartaments.

Pel que fa a les propietats inacabades i prevenides, el subdirector de l'Administració Nacional de Regulació Financera, Xiao Yuanqi, ha afirmat que els bancs comercials han proporcionat 935.000 milions de iuans en préstecs per acabar la construcció de projectes incloent-hi la llista blanca des que es va llançar el programa al gener.

El programa és obert a 21 bancs nacionals, incloent-hi el Banc de Desenvolupament de la Xina, bancs comercials estatals, i estableix un tipus d'interès de l'1,75% en crèdits a un any amb la possibilitat d'estendre's quatre vegades.

"Aquesta és una mesura important del govern central en resposta als canvis en la dinàmica de l'oferta i la demanda al mercat immobiliari i per satisfer la necessitat de la gent d'habitatges de qualitat", ha dit Tao. "Ho implementarem ràpidament i llançarem múltiples mesures".

L'ajuda serà utilitzada per comprar habitatges que ja hagin estat construïts, però no venuts, i els governs locals podran decidir si s'uneixen al programa segons les necessitats. "La política és aplicable a tota mena de promotors immobiliaris, independentment del propietari", han afegit des de la institució monetària.

La Xina també ha anunciat rebaixes a les quotes d'entrada necessàries per adquirir habitatges, reduint fins al 15% de l'entrada mínima que han d'aportar aquells que vulguin adquirir el primer habitatge, i al 25% per als que en comprin un segon.

Així mateix, el viceprimer ministre xinès, He Lifeng, ha demanat als governs locals del país que comprin terrenys no urbanitzats i cases no venudes als promotors immobiliaris per recompondre el fràgil sector de l'habitatge.

"Els governs locals haurien de recuperar o comprar adequadament les existències de terrenys residencials segons la situació, per ajudar a alleujar la pressió sobre els promotors en dificultats", ha declarat, segons informa l'agència de notícies Xinhua.

Les darreres dades oficials mostren que el sector immobiliari encara es troba en una espiral descendent. Els preus dels habitatges nous a ciutats de primer nivell van caure un 0,6% a l'abril per coronar l'onzè mes consecutiu a la baixa.

Noticias relacionadas

contador