china dl flag asia
Pixabay

Sorpresa positiva amb les dades de la balança comercial de la Xina que s'han conegut aquest dijous. Les importacions del país s'han disparat un 8,4% a l'abril, molt per sobre de les previsions, cosa que ha insuflat nous ànims als inversors, de manera que el verd s'ha imposat a la borsa del gegant asiàtic.

En concret, l'agència de duanes de la Xina ha confirmat que les importacions xineses des dels Estats Units, la Unió Europea i Rússia van augmentar al mes passat, malgrat una caiguda de les exportacions a aquestes tres regions.

A nivell mundial, les exportacions del gegant asiàtic van augmentar l'1,5% interanual a l'abril, tal com esperava el consens d'analistes, mentre que les importacions van créixer el 8,4%, molt per sobre del previst. I és que el consens esperava un augment de només el 4,8%.

Sobre les importacions, cal destacar, a més, que les procedents dels EUA van augmentar un 9% a l'abril respecte a l'any anterior, mentre que les exportacions van caure gairebé un 3%. De fet, els Estats Units segueixen sent el major soci comercial de la Xina a nivell individual, mentre que l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) és el major soci comercial del gegant asiàtic a nivell regional.

De fet, les exportacions de la Xina a l'ASEAN van augmentar un 8% a l'abril respecte a l'any anterior, mentre que les importacions van augmentar un 5%. Pel que fa a la UE, les exportacions van caure aproximadament un 3,5% al quart mes de l'any, mentre que les importacions van augmentar gairebé un 2,5%.

Les dades mostren, a més, que a l'abril les importacions i exportacions de circuits integrats de la Xina van augmentar respecte a l'any anterior. En volum, les exportacions xineses d'automòbils, pantalles LCD i electrodomèstics van augmentar, mentre que les exportacions de telèfons mòbils van caure lleugerament. També van caure les exportacions de vaixells.

Per part seva, les importacions xineses de petroli cru i gas natural van augmentar, igual que les d'acer, plàstics, medicaments i màquines i peces automàtiques de processament de dades, mentre que les importacions de cosmètics van disminuir.

Després de conèixer aquestes dades, els inversors xinesos han apostat pel verd. En concret, l'índex CSI 300 de la Xina continental ha pujat un 0,93% i ha ampliat els guanys que registrava des de l'obertura. Per part seva, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha avançat un 1,19%.

El Nikkei 225 del Japó ha pujat un 0,5%, mentre que el Topix ha guanyat un 0,76%. Precisament, al país s'ha conegut la dada dels salaris reals, que van caure el 2,5% interanual al març, marcant el vint-i-quart mes consecutiu de caigudes. Aquesta reculada ha estat més gran que la de l'1,8% registrada al febrer.

Tot i això, el Kospi de Corea del Sud ha retrocedit des dels màxims d'un mes, caient un 0,63%, mentre que el Kosdaq de petita capitalització s'ha deixat un 0,12%. I l'S&P/ASX 200 australià ha perdut un 0,84%.

Aquest dijous, a més, s'han conegut altres dades a la regió Àsia-Pacífic, com el Producte Interior Brut (PIB) de les Filipines, que va créixer a un ritme lleugerament més lent del que s'esperava al primer trimestre. L'economia es va expandir el 5,7% interanual del gener al març, lleugerament per sota de l'expectativa del consens d'analistes, que augurava un creixement del 5,9%.

Tot i que, en qualsevol cas, la lectura del PIB del primer trimestre va continuar sent superior al 5,5% del trimestre anterior.

contador