dl joe biden generic 20240326 4
Sharecast / public domain image

El president dels EUA, Joe Biden, ha dit aquest dimecres que està preparat per triplicar els aranzels a les importacions d'acer i d'alumini de la Xina des del 7,5% actual. "No estan competint. Estan fent trampa", va afirmar ahir davant el sindicat United Steelworkers a Pittsburgh (Pennsilvània).

Pennsilvània és un dels pocs estats disputats que podrien determinar l'èxit de la candidatura a la reelecció del president davant de l'expresident Donald Trump.

"Sota el meu predecessor, que està ocupat en aquest moment, Pennsilvània va perdre 275.000 llocs de treball", va dir Biden en al·lusió a la situació de Trump, que està sent jutjat a Nova York per càrrecs de falsificació de comptes comercials per ocultar pagaments de diners, destinats a silenciar, relacionats amb la campanya electoral del 2016.

Biden es va presumir d'haver creat 800.000 nous llocs de treball al sector manufacturer des que va assumir el càrrec, incloent-hi 28.000 a Pennsilvània.

La demanda de Biden d'augmentar els aranzels pretén deixar clar que les advertències recents de la seva administració sobre les pràctiques comercials de la Xina no son amenaces buides.

Durant una visita a la Xina la setmana passada, la secretària del Tresor, Janet Yellen, va expressar preocupació pel fet que els subsidis xinesos estiguin creant un excés de subministrament de productes d'energia neta, com ara panells solars i vehicles elèctrics, que superaria la demanda nacional. Es tem que l'excés de capacitat es pugui reflectir als mercats globals en forma de preus artificialment més barats.

En una entrevista a CNBC, Yellen va dir que els aranzels no estaven fora de la taula si aquestes preocupacions d'excés de capacitat no s'abordaven.

Els funcionaris xinesos i els mitjans estatals han negat des de llavors l'acusació d'excés de capacitat, afirmant que la seva abundància de subministrament de productes d'energia neta és el resultat d'"innovacions constants", no de subsidis governamentals.

Noticias relacionadas

contador