dl jerome powell generic 20240326 7
Sharecast / public domain image

La teoria del pal i la pastanaga afirma que si vols aconseguir que un ruc es mogui, necessites penjar una pastanaga davant del morro i un pal colpejant el seu llom per darrere.

Fent una analogia entre el ruc i el mercat, així valoren els analistes els missatges llançats aquest dimecres per la Reserva Federal dels Estats Units i Jerome Powell, al comunicat emès pel banc central i la posterior roda de premsa del president de l'organisme monetari.

EL PAL

El pal per al mercat és que la Fed va allunyar encara més la possibilitat de baixar els tipus d'interès als Estats Units, en constatar a l'inici del seu comunicat "una manca de més avenços cap a l'objectiu d'inflació del 2%".

Així, la Fed va afegir que "no espera que sigui apropiat reduir el rang objectiu (dels tipus) fins que hagi adquirit més confiança que la inflació avança de manera sostenible cap al 2%".

Segons els experts de TD Securities, "més alt durant més temps" és la política escollida per ara, i això suposa que les esperades retallades per part de la Fed hauran d'esperar.

"Seguim sent optimistes pel que fa al fet que la Fed reduirà primer els tipus a la reunió de setembre, ja que esperem que la inflació PCE bàsica es moderi gradualment aleshores, fins a assolir un ritme mensual que sigui coherent amb un retorn a l'objectiu d'inflació del 2%", argumenten.

PRIMERA PASTANAGA: EL BALANÇ

Al comunicat, la Fed també va premiar el mercat amb la primera pastanaga de la tarda, en anunciar que començarà a alentir el ritme mensual de la reducció del balanç a partir del juny, cosa que és positiva per a les borses, en implicar una menor restricció monetària.

"El Comitè va anunciar una reducció en el ritme de l'ajust quantitatiu (QT), de 60.000 milions de dòlars a 25.000 milions de dòlars mensuals per als bons del Tresor, a partir del juny", destaquen els experts de Bank of New York Mellon.

"Esperàvem un anunci d'aquest tipus, però la mida de la reducció va ser una mica més gran que els 30.000 milions de dòlars que preveíem", afegeixen.

"Observem que el ritme real de reducció durant els últims 12 mesos va fer una mitjana de poc més de 50.000 milions de dòlars al mes, de manera que el pas a 25.000 milions de dòlars representa efectivament una reducció a la meitat del QT", conclouen sobre aquest punt.

SEGONA PASTANAGA: POWELL DESCARTA PUJAR TIPUS

La segona pastanaga que Powell va oferir al mercat, i la que més destaquen els experts, és que el president de la Fed va descartar qualsevol possibilitat de pujar els tipus d'interès, tal com havia començat a témer el mercat en conèixer que la inflació als EUA està sent més enganxosa del que estava previst.

"Powell va ser molt preguntat sobre un potencial augment de les taxes (en lloc d'una retallada), però es va negar a caure al parany dels periodistes presents", asseguren des de Bank of New York Mellon.

"Crec que és poc probable que el proper moviment de les taxes sigui un augment. El nostre enfocament polític realment és quant de temps s'han de mantenir les taxes restrictives", va assegurar Powell.

"Va ser molt menys agressiu del que podria haver estat i, gosem dir, menys agressiu del que esperàvem. Els mercats es van prendre bé tant el comunicat com la roda de premsa", conclouen aquests analistes.

UN ESTIU VOLÀTIL EN FUNCIÓ DE LES DADES

La seva conclusió és que "continuar veient una eventual retallada com la mesura futura més probable prepara l'escenari per a un estiu volàtil. La Fed depèn de les dades, cosa que significa que cada publicació de dades (especialment les relacionades amb la inflació) actua com un referèndum sobre cap a on anirà (o no anirà) la Reserva Federal”.

"No obstant", afegeixen, "atesa la coherència de la Fed a l'hora de no tancar la porta a una eventual retallada de tipus, mantenim la nostra opinió sobre un al setembre", ja que ho consideren "el moment més adequat".

Així doncs, sembla que la Fed seguirà guiant el mercat amb la teoria del pal i la pastanaga, intentant que es mogui en la direcció que el banc central considera més adequada.

contador