ep archivo   nombre de norges bank en la fachada de su sede en oslo
NORGES BANK - Archivo

El Norges Bank (Banc de Noruega) ha decidit mantenir els tipus d'interès sense canvis al 4,5%, màxims des del 2008, i ha advertit que estaran a aquest nivell "durant un temps".

"Segons l'avaluació actual de les perspectives realitzada pel Comitè, és probable que el tipus d'interès oficial es mantingui al nivell actual durant un temps", ha assenyalat la governadora de l'organisme, Ida Wolden Bache.

En aquest sentit, el Comitè de Política Monetària i Estabilitat Financera considera que les taxes son prou altes perquè la inflació torni a l'objectiu dins un horitzó temporal raonable, ja que la política monetària té un efecte restrictiu i el creixement de l'economia noruega és baix.

"La inflació de preus s'està desaccelerant, però encara està clarament per sobre de l'objectiu. Els costos empresarials han augmentat marcadament als últims anys, i l'alt creixement salarial i una corona més feble contribueixen a mantenir elevada la inflació", ha remarcat.

Des de l'informe del març, la inflació ha estat lleument inferior al que s'ha projectat. D'altra banda, l'activitat econòmica és lleugerament superior al que s'esperava i el creixement dels salaris pot resultar lleugerament superior al previst. Alhora, les expectatives sobre els tipus d'interès a l'estranger han augmentat i la corona està una mica més feble del que se suposava.

"El Comitè deu haver rebut més informació sobre l'evolució econòmica abans de la propera reunió de política monetària al juny, quan es presentaran noves previsions. Les dades fins ara podrien suggerir que una postura de política monetària restrictiva podria ser necessària durant una mica més de temps del previst anteriorment", ha insistit el Banc de Noruega.

Tot i això, les perspectives econòmiques son incertes, per la qual cosa si es considera necessari un nou augment de la taxa de política per reduir la inflació a l'objectiu dins d'un horitzó temporal raonable, el Comitè ha subratllat que està disposat a tornar a pujar els tipus.

Tot i que "si es produeix una desacceleració més pronunciada en l'economia noruega o les perspectives suggereixen que la inflació tornarà a assolir el seu objectiu més ràpidament, la taxa de política es podria reduir abans del previst al març", ha conclòs el Norges Bank.

Noticias relacionadas

contador