ep archivo   bitcoin 20240108111705
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes comencen la setmana amb bon to. El bitcoin (BTC) remunta fins als 64.000 dòlars després d'haver arribat a perdre els 60.000 per primera vegada des del febrer passat. Per part seva, l'ethereum (ETH) s'acosta fins als 3.200 dòlars després de pujar amb ganes durant la sessió asiàtica.

  • 67.090,728$
  • 0,22%

Entre les altcoins, signe majorment positiu. Solana (SOL) puja un 2%, mentre que un grapat de tokens entre els quals hi ha XRP, dogecoin (DOGE), cardano (ADA) i shiba inu (SHIB), entre d'altres, remunten al voltant d'un 1%. Toncoin (TON) repunta amb molta més força, al voltant d'un 7%.

Després d'una setmana de molt patiment, sembla que l'optimisme torna a poc a poc a l'esfera dels actius digitals. Com us hem explicat, les dades macroeconòmiques son les que majoritàriament estan dictant els moviments dels criptoactius, diluint l'esperat efecte positiu que podria haver tingut la quarta reducció a la meitat (halving) de la xarxa Bitcoin. I és que les expectatives de retallades de tipus d'interès han estat el gran llast i també el gran impulsor del mercat a les darreres jornades.

En aquest sentit, l'informe d'ocupació d'abril dels Estats Units va donar un respir als inversors, en donar una lectura més feble del que s'esperava i donar així una mica de marge a una Reserva Federal (Fed) que es mostrava més reticent a baixar els tipus del que esperava el mercat. De fet, aquest canvi d'expectatives del mercat va ser el gran causant que les criptos es giressin a la baixa després del halving, ja que el consens i la mateixa Fed esperaven diverses retallades durant el 2024, per la qual cosa els criptoactius es van girar a la baixa en el moment que aquesta narrativa va ser qüestionada seriosament.

Tot i això, les dades més positives i les declaracions del president de la Fed, Jerome Powell, que ha descartat una pujada de tipus d'interès en el futur proper, ha millorat la gana pel risc dels inversors. De fet, després de la dada d'ocupació dels EUA i les paraules de Powell, l'eina FedWatch de CME dona un 70% de probabilitat que el banc central nord-americà executi la primera baixada de taxes al setembre.

Aquesta millora del sentiment també és palpable en els fluxos de capital dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Després que la setmana passada l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock tanqués per primera vegada una jornada amb fluxos negatius, divendres va ser el primer dia en què el Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) va aconseguir registrar fluxos positius des de la seva conversió en un ETF al comptat. Segons càlculs de Farside Investors, el producte cotitzat de Grayscale va afegir 63 milions de dòlars nets en aquesta sessió.

Per als experts de Coinbase, és innegable que hi ha una desacceleració de les entrades de capital a través dels ETF, però resten importància a aquestes dades i creuen que s'anirà recuperant de manera progressiva segons millorin les condicions macroeconòmiques, ja que les últimes caigudes poc o no tenen res a veure amb circumstàncies específiques del sector.

Per tècnic, Javier Molina, analista sènior d'eToro, assenyala que les caigudes del 15% a l'abril, si bé es corresponen "amb la volatilitat històrica de l'actiu", que ha arribat a caure amb força en anys de recuperació, no haurien de preocupar-se excessivament als inversors. "Aquest fenomen no és exclusiu del bitcoin, ja que altres actius importants com els índexs tecnològics o empreses destacades com Microsoft i Nvidia, també van experimentar descensos, reflectint una tendència més àmplia als mercats financers afectats per la inflació i la incertesa econòmica global. No obstant, el tancament setmanal torna a generar fluxos positius als actius de risc i el BTC ha recuperat nivells claus perduts”, apunta.

"Malgrat la ruptura temporal dels 60.000 dòlars, la recuperació d'aquest ens torna a situar en el gran rang dels 60.000-72.000. Fins que els preus no superin aquest nivell, seguim en el procés de correcció que s'està desenvolupant des del març. Ara mateix, el suport inicial és als 62.000. Només si es perden els 59.000 pensarem en una correcció més gran. Per sobre, resistència als 68.500 dòlars. Si els salta, intentarà atacar els 72.000 i donarà, en cas d'aconseguir-ho, senyal de nou impuls alcista”, conclou.

contador