petroleo-pozo

El petroli inicia la setmana amb pujades al mig de l'augment de la tensió a l'Orient Mitjà i després que l'Aràbia Saudita hagi elevat els preus oficials de venda del seu cru per a Àsia, el nord-oest d'Europa i el Mediterrani al juny.

D'aquesta manera, el barril Brent, de referència mundial avança un 0,60%, fins als 83,47 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als EUA, suma un 0,70%, fins als 78,65 dòlars .

"Els guanys del petroli estan acompanyats de les preocupacions sobre la possibilitat que l'escalada d'operacions militars a Gaza passi a una nova etapa perillosa, a més dels senyals positius mostrats pel sector de serveis xinès a l'abril i el sentiment dels inversors a la zona de l'euro, que va arribar al punt màxim en dos anys", explica Samer Hasn, analista d'XS.com.

En aquest sentit, l'optimisme dels últims dies al voltant de la possibilitat d'un alto el foc entre Israel i Hamàs ha caigut en sac trencat davant l'avís llançat per l'Exèrcit israelià en què insta els palestins a abandonar la ciutat de Rafah i dirigir-se cap a la "zona humanitària" d'Al-Mawasi a Jan Yunis.

Tot això sembla indicar l'inici imminent d'una operació militar terrestre a la Franja de Gaza, cosa que torna a posar en primer pla els temors que el conflicte es pugui continuar expandint per la regió, crucial per a la producció de petroli.

"La disminució de les esperances en l'èxit de les negociacions d'alto el foc a Gaza ha contribuït a afavorir el pitjor escenari, que és una gran operació terrestre a Rafah, de la qual els actors regionals i internacionals segueixen advertint per les seves greus conseqüències que poden estendre's més enllà de les fronteres de la conflicte actual. Això, alhora, genera preocupació als mercats energètics per la interrupció del subministrament mundial", afegeix Hasn.

El primer ministre Benjamin Netanyahu ha promès que Israel no se sotmetrà a la pressió internacional per posar fi a la guerra a Gaza fins que Hamàs sigui derrotat.

El petroli també s'ha vist afavorit per la decisió d'Aràbia Saudita d'incrementar els preus oficials de venda del seu cru a Àsia, el nord-oest d'Europa i el Mediterrani al juny, fins als 2,90 dòlars el barril per sobre de la mitjana Oman/Dubai al juny, el més alt des del gener, cosa que indica que s'espera una forta demanda aquest estiu.

Noticias relacionadas

contador