photo d archives de xi jinping et d emmanuel macron a paris

El president xinès, Xi Jinping, ha iniciat un viatge per tres països europeus, amb el continent dividit sobre com lidiar amb el creixent poder de Pequín i la rivalitat entre els Estats Units i la Xina.

Xi va aterrar aquest diumenge a França, el president del qual, Emmanuel Macron, vol que Europa tingui més independència econòmica i estratègica d'altres potències mundials. Després, el president xinès es dirigirà a Sèrbia i Hongria, els dos vistos com a amics de la Xina i propers al president rus Vladimir Putin, i receptors d'una inversió xinesa substancial.

Aquest és el primer viatge del president xinès a la Unió Europea (UE) en cinc anys. La seva visita a Europa arriba setmanes després que la Secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, digués als líders del Partit Comunista a Pequín que l'excés de capacitat xinès és un problema per al món, un missatge del qual es va fer ressò dies després el canceller alemany, Olaf Scholz. Precisament, els mitjans internacionals indiquen que aquest viatge de Xi a Europa serà observat de prop pels Estats Units.

Aquest dilluns, Emmanuel Macro abonarà el líder xinès amb els honors formals d'una visita d'Estat completa. També es reuniran amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que s'espera que s'uneixi a Macron per pressionar per polítiques comercials més justes i perquè la Xina utilitzi la seva influència amb Rússia per impulsar-la a posar fi a la guerra a Ucraïna.

La UE va llançar una investigació la tardor passada sobre els subsidis xinesos i podria imposar aranzels als vehicles elèctrics exportats des de la Xina.

La Xina afirma que és neutral en el conflicte d'Ucraïna, però s'ha negat a dir invasió a l'assalt rus al seu veí, i se l'ha acusat d'enfortir la capacitat de Rússia per produir armes.

contador