photo du president de la reserve federale fed jerome powell 20240321082442

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha assegurat aquest dimarts que el més probable és que l'organisme opti per mantenir els tipus durant un període "més llarg del que s'esperava", ja que les darreres lectures de la inflació no han donat al banc central la confiança que necessita per iniciar les retallades i, més aviat, han augmentat els dubtes sobre l'evolució futura dels preus.

"La meva confiança no és tanta com era després de veure les lectures d'inflació dels primers mesos de l'any", ha destacat Powell durant una xerrada en el marc de l'Assemblea General Anual de l'Associació de Banquers Estrangers, que se celebra a Amsterdam.

Tot i això, ha destacat que les lectures del primer trimestre no són suficients per fer un pronòstic clar sobre el que succeirà a curt i mitjà termini, per als quals encara anticipa una moderació del ritme d'augment dels preus.

"Espero que la inflació torni a baixar mensualment a nivells que s'assemblin més a les lectures més baixes que vam tenir l'any passat", ha destacat.

La magnitud d'aquests descensos marcarà les properes decisions del banc central nord-americà, que de moment passen per "mantenir la política al nivell actual durant més temps de l'esperat". Segons el seu criteri, la situació dels tipus d'interès és "restrictiva", encara que la qüestió ara és si és "prou restrictiva", i Powell destaca que "el temps ho dirà".

"No crec que sigui probable que el proper moviment que realitzem sigui una pujada de tipus, crec que el més probable és que estiguem en un lloc on mantinguem els tipus al nivell", ha anticipat.

D'aquesta manera, ha advocat per deixar que la política monetària faci "la seva feina" i redueixi les pressions sobre els preus, encara que ara la principal preocupació del banc central és la inflació del sector serveis, que ha mostrat ser "menys sensible als tipus d'interès".

contador