ep consumo precio precios ipc supermercado alimentos compras comprar frutas 20190403105703
EUROPA PRESS - Archivo

L'energia i els aliments van llençar l'alça de la inflació a l'abril. L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar una dècima la taxa interanual, fins al 3,3%, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per la seva banda, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) cau quatre dècimes, fins al 2,9%.

Aquesta evolució es deu, principalment, a la pujada dels preus del gas, enfront de la baixada de l'abril del 2023, i a l'augment dels preus de l'alimentació, més gran que l'any passat. També, encara que en menor mesura, a l'electricitat, els preus dels quals baixen, però menys que el mateix mes de l'any anterior.

En sentit contrari, destaca la baixada dels preus d'oci i cultura, que van pujar l'abril del 2023.

Per la seva banda, la baixada de l'IPC subjacent suposa que la taxa es col·loca per sota de la inflació general per primera vegada des del novembre del 2022.

En taxa mensual, els preus de consum van registrar un avanç del 0,7% respecte al març.

Pel que fa a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH), a l'abril, la taxa de variació anual la situa al 3,4%, una dècima per sobre de la registrada al mes anterior. La variació mensual és del 0,6%.

contador