illustration de billets de banque en euros

Al primer trimestre de l'any, Espanya va registrar un creixement econòmic del 0,7%, segons l'avenç de dades de Comptabilitat Nacional publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), taxa similar a la del quart trimestre del 2023. En termes interanuals, es va accelerar tres dècimes, amb un avanç del 2,4%

"El bon comportament de l'economia espanyola durant el final de l'any passat i la bona dada del primer trimestre ens situa en posició òptima per complir l'objectiu de creixement previst per al 2024, del 2%".

També "per continuar liderant el creixement econòmic entre les principals economies europees aquest 2024, tal com preveuen els principals organismes de previsió, tant nacionals com internacionals", ha assenyalat el Ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo.

Considera que la dada del Producte Interior Brut (PIB) "confirma el bon comportament de l'economia espanyola durant aquests últims trimestres" així com "el nostre creixement diferencial respecte a les principals economies de la zona euro", cosa "especialment rellevant a l'entorn internacional d'elevada incertesa".

En detall, la demanda nacional va contribuir amb 0,2 punts al creixement intertrimestral del PIB. Per part seva, la demanda externa va aportar-hi 0,5 punts. Tant les exportacions de béns i serveis (2,4%) com les importacions (1,1%) van registrar taxes positives.

La despesa en consum final de les llars va créixer un 0,3%, mentre que la de les administracions públiques es va reduir un 1%, trencant amb la ratxa de sis trimestres a l'alça. Per part seva, la formació bruta de capital ha registrat una variació de l'1,3%. La inversió va augmentar un 2,6%, el màxim des del primer trimestre del 2023.

Pel que fa a l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit. Així, les branques industrials van créixer el 1,6% intertrimestral. Dins d'elles, la indústria manufacturera es va accelerar un punt, fins al 2,2%. El valor afegit brut de la construcció va augmentar un 2,0% intertrimestral, vuit dècimes més que al trimestre anterior. I el dels serveis es va accelerar una dècima, fins al 0,3%. Les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del 2,5%, enfront del 5,3% del trimestre anterior.

D'altra banda, el PIB a preus corrents s'ha incrementat un 1,4% i s'ha situat en 380.391 milions d'euros. Després d'augmentar en 5.172 milions respecte al quart trimestre del 2023, fixa un màxim nou. El deflactor del PIB va augmentar un 0,6%.

Per part seva, l'excedent d'explotació brut/renda mixta bruta es va reduir un 2,8%. Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions va registrar un creixement del 13,5%.

Pel que fa a l'ocupació i la productivitat, el nombre d'hores treballades efectivament va variar un -0,3%.

Els llocs de treball equivalents a temps complet es van reduir un 0,1%. Mentrestant, la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va registrar aquest trimestre una pujada del 0,8% i la productivitat per hora efectivament treballada, de l'1% en termes intertrimestrals.

Noticias relacionadas

contador