industrie zone euro 20231130124823

L'Indicador de Sentiment Econòmic (ESI) de la zona de l'euro va caure a l'abril per sota de les expectatives. Es va situar en 95,6 enfront dels 96,2 del mes passat, segons les dades de la Comissió Europea. L'indicador d'incertesa econòmica també va baixar de 19,3 a 18,8.

En concret, la confiança de la indústria de la zona de l'euro va caure de -8,9 a -10,5, mentre que als serveis va baixar de 6,4 a 6 a l'abril. Per la seva banda, la confiança del consumidor va millorar lleugerament de -14,9 a -14,7, fet que suposa el tercer augment consecutiu.

Per països, entre les principals economies, França va sorprendre a la baixa amb una caiguda mensual forta: l'indicador es va deteriorar fins a -4,8. A Itàlia el descens va ser una mica més moderat, situant-se en -1,3. Per contra, l'indicador va millorar notablement a Espanya (+2,3) i Alemanya (+1,5).

"En general, a nivell sectorial, la caiguda es va produir tant a nivell d'indústria com de serveis. Encara que probablement sigui el nivell industrial el que va impulsar la forta caiguda a França, cosa que suggereix que encara hi ha una divergència notable entre un sector de serveis més forta i una activitat manufacturera més feble", comenten els analistes d'Oxford Economics.

Creuen que el creixement aquest any estarà impulsat principalment pels serveis, "encara que esperem que una millora cíclica al sector industrial condueixi a una reducció de la bretxa".

A ING destaquen que l'indicador de sentiment econòmic de la Comissió Europea "va disminuir inesperadament a l'abril a causa d'un sector manufacturer que encara està en dificultats". Segons la seva opinió, les dades "mostren que la recuperació econòmica de la zona de l'euro continua sent un assumpte intermitent, almenys de moment".

A tota la Unió Europea (UE), el sentiment econòmic es va deteriorar, passant de 96,5 a 96,2. L'indicador d'incertesa econòmica va caure de 18,8 a 18,1.

contador