ep archivo   bandera de espana 20240422110304
EUROPA PRESS - Archivo

El Panell de Funcas ha revisat a l'alça en dues dècimes la previsió de creixement del PIB per al 2024, fins al 2,1%. La millora respon a un creixement més gran del que s'esperava a l'últim tram del 2023 i al primer trimestre del present exercici, a la qual cosa se suma que els indicadors més recents apunten a "un vigor similar al segon trimestre". Dels 19 panelistes, 13 han revisat les previsions a l'alça i cap a la baixa.

El consens manté el creixement previst per a la demanda nacional, encara que amb més protagonisme de la inversió i menys del consum públic. La contribució del sector exterior es revisa a l'alça en dues dècimes fins a 0,2, ja que s'espera un creixement menor de les importacions i lleugerament més gran en les exportacions respecte a la previsió anterior.

L'estimació de creixement del PIB per al 2025 es manté al 2%. El creixement més gran de la inversió, tant en construcció com en maquinària i béns d'equip, compensarà el menor dinamisme del consum –sobretot el públic–, i, per això, es mantindrà la contribució de la demanda nacional en el mateix valor que aquest any (1,9). El sector exterior hi sumarà una dècima.

Després d'alentir-se al començament de l'any, la inflació ha repuntat per sobre del 3%, en part per la retirada de les principals mesures antiinflació adoptades després del xoc energètic. Els panelistes esperen que la taxa continuï a l'alça els propers mesos i baixi després fins a acabar l'any amb un 3,1%. Per al conjunt de l'any, s'esperen taxes mitjanes anuals del 3,1% tant a la general com a la subjacent, xifra que suposa una dècima més per a la primera respecte a l'anterior Panell. Les previsions per al 2025 se situen al 2,3% i al 2,4% per a la general i la subjacent, respectivament. La interanual del desembre se situaria lleugerament per sobre del 2%.

La previsió de creixement de l'ocupació per a aquest any s'ha revisat a l'alça respecte a l'anterior Panell en dues dècimes, fins al 2,2%, mentre que la del 2025 baixa dues dècimes, fins a l'1,6%. Això permetrà que la taxa d'atur baixi a l'11,2% el 2025, sense canvis respecte a l'anterior consens.

El Panell preveu que el dèficit públic es redueixi fins al 3,4% el 2024 i el 3,1% el 2025, xifra que suposa dues i una dècima menys que al Panell del març.

En un context extern lleugerament millor, i davant de la persistent inflació a països com els EUA, els tipus d'interès baixaran més a poc a poc del previst. El Panell manté la previsió d'una primera retallada al juny per part del BCE, però els ajustaments posteriors serien més lleus, de manera que la facilitat de dipòsits encara se situaria per sobre del 2,5% a finals del 2025, 20 punts bàsics més que la previsió anterior. L'euríbor baixaria al 3,2% al final d'aquest any i al 2,8% al final del 2025.

Noticias relacionadas

contador