riksbank, suecia, sueco, banco central
Riksbank.

El Riksbank (Banc de Suècia) ha retallat aquest dimecres els tipus d'interès en un 0,25%, fins al 3,75%, liderant un moviment de rebaixes de taxes que el mercat espera amb ànsia als principals bancs centrals del món, començant pel Banc Central Europeu (BCE), que es preveu que faci el mateix al juny.

"La inflació s'està acostant a l'objectiu mentre l'activitat econòmica és feble. Per tant, el Riksbank pot alleujar la política monetària. La Junta Executiva ha decidit retallar la taxa de política a 0,25 punts percentuals, al 3,75%. Si les perspectives d'inflació es mantenen, s'espera que la taxa de política es redueixi dues vegades més durant la segona meitat de l'any”, ha indicat al comunicat.

El Riksbank ha explicat que la política monetària i la disminució dels xocs d'oferta han contribuït a fer que la inflació caigui i ara estigui a prop de l'objectiu. Al març, la inflació CPIF va ser del 2,2% i, excloent-ne els preus de l'energia, la inflació va ser del 2,9%. "Els resultats van ser més baixos que la previsió més recent del Riksbank", reconeix l'organisme.

Així mateix, afegeix que la informació rebuda des de l'Informe de Política Monetària al març reforça la perspectiva que la inflació romangui a prop de l'objectiu també a llarg termini. Les expectatives d'inflació estan fermament ancorades i els augments salarials són moderats, ha indicat el Banc de Suècia.

Tot i això, el Riksbank reconeix que les perspectives d'inflació són incertes. A mesura que la inflació cau ara des de nivells molt alts, hi ha incertesa tant a l'alça com a la baixa, afirma. Afegeix que els riscos que poden fer que la inflació a Suècia torni a augmentar estan principalment vinculats a la sòlida economia dels Estats Units, la tensió geopolítica i el tipus de canvi de la corona. "L'ajust de la política monetària en el futur s'hauria de caracteritzar, per tant, per la precaució, amb retallades graduals a la taxa de política".

La decisió sobre la taxa de política s'aplicarà a partir del 15 de maig.

contador