ep yacimiento de petroleo 20240215141703
BANCO DE ESPAÑA

Julius Baer no creu que s'hagi de preocupar per un ral·li al petroli per l'escalada de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà després de l'atac de l'Iran a Israel d'aquest cap de setmana. Després de cedir aquest dilluns, el Brent torna a les retallades aquest dimarts (-0,17%, 89,95 dòlars). El West Texas es deixa ara un 0,21%, fins als 85,21 dòlars.

"Després dels esdeveniments del cap de setmana, és comprensible témer d'una escalada a l'Orient Mitjà i construir escenaris alarmants d'una imminent crisi petroliera. Tot i això, creiem que la situació és similar a la de la tardor passada, quan els preus del petroli van pujar temporalment per damunt dels 90 dòlars per barril", afirma Norbert Rücker, economista de Julius Baer, en un informe d'aquest dimarts.

Rücker recorda que, al setembre i l'octubre de l'any passat, una combinació d'esdeveniments geopolítics va empènyer temporalment els preus del cru per sobre de 90 dòlars per barril. Afegeix que la geopolítica "genera soroll i domina els titulars", i que és preferible tenir en compte el panorama general. Així, considera que els preus del petroli haurien de baixar eventualment des dels nivells elevats d'avui per diverses raons, seguint dinàmiques normals de mercat.

En primer lloc, l'economista de Julius Baer diu que és probable que els consumidors al món occidental comencin a reduir les compres a l'assortidor per estalviar en costos de combustible. A més, les importacions xineses s'haurien de refredar oportunament a causa de l'àmplia oferta domèstica. Aràbia Saudita i els seus aliats eventualment es veuran sota pressió per relaxar les seves retallades de producció. Les exportacions de petroli russes i veneçolanes podrien augmentar a mesura que els compradors asiàtics i altres busquin gangues, o mentre Occident relaxa temporalment les sancions. La indústria de l'esquist nord-americà podria augmentar la perforació i la producció per impulsar els fluxos d'efectiu. "Finalment, el sentiment de mercat d'avui és excepcionalment alcista i eventualment es revertirà, com sempre ho fa, cosa que pressiona els preus", diu Norbert Rücker.

"Els últims anys ens han ensenyat a no subestimar la resiliència del mercat energètic. Ni la transformació de Rússia en un pària occidental sota sancions, ni les retallades de subministrament d'Aràbia Saudita, ni els diversos contratemps geopolítics, com les restriccions al transport marítim del mar Roig, han amenaçat de manera significativa els subministraments de petroli. Els preus del petroli poden augmentar encara més als propers dies, però la gravetat eventualment prevaldrà als propers mesos", conclou l'economista de Julius Baer.

Noticias relacionadas

contador