ep archivo   varios billetes sujetos con pinzas a 9 de enero de 2024 en madrid espana durante el
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Les vendes del comerç al detall es desacceleren al març. Segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'índex general del comerç al detall (ICM) a preus constants corregit d'efectes estacionals i de calendari va presentar al març un augment interanual del 0,6%. Aquesta taxa va ser d'1,2 punts percentuals inferior a la registrada al febrer (1,8%), però eleven a 16 el nombre d'augments mensuals de manera consecutiva.

La sèrie original de l'ICM a preus constants va registrar una variació anual del -1,6%. Aquesta dada va suposar una reducció significativa que va situar aquesta referència 6,5 punts per sota de la taxa del mes anterior.

De la mateixa manera, la variació mensual de l'ICM entre els mesos de març i febrer va ser del -0,5%. Aquesta taxa, assenyala l'INE, va ser un punt percentual inferior a la del mes anterior.

Tots els modes de distribució van presentar taxes mensuals negatives, excepte Grans cadenes, les vendes de les quals van augmentar un 0,2%. Per la seva banda, les grans superfícies van presentar la disminució més gran (-1,4%). A més, l'índex general sense estacions de servei va registrar una taxa mensual del -0,2%. Per productes, Alimentació va disminuir un 1,0% i la resta, un 0,3%.

Les vendes al detall a preus constants també reflecteixen una pujada anual a sis comunitats autònomes al març: Cantàbria (+4,3%), Canàries (+1,7%), Extremadura (+1,3%), Comunitat Valenciana (+1 ,2%), Melilla (+0,8%), Navarra i Andalusia (+0,2% cadascuna). Per contra, va haver-hi descensos en onze comunitats liderats per la Comunitat de Madrid (-7%), Illes Balears (-4,3%), Aragó (-3,8%), la Regió de Múrcia (-3,2%), Ceuta (-3%), País Basc (-2,7%) i Castella i Lleó (-2,2%). Les menors reduccions es van produir a Catalunya (-0,5%), el Principat d'Astúries (-0,7%), La Rioja (-1%), Castella-La Manxa (-1%) i Galícia (-1,1%), totes per sota de la mitjana nacional (-1,6%).

Pel que fa a l'ocupació, va presentar al març una variació del 2,2% respecte al mateix mes de l'any passat. Aquesta taxa es va situar una dècima percentual per sobre de la registrada al febrer. D'aquesta manera, l'ocupació encadena 35 mesos amb taxes positives.

Noticias relacionadas

contador