illustration montrant des figurines un graphique boursier et les mots inflation

Julius Baer ha augmentat les apostes que la Reserva Federal (Fed) farà la primera retallada de tipus d'interès al setembre després de publicar-se ahir l'IPC dels EUA de l'abril, que es va moderar més del previst. Va caure en taxa interanual al 3,4% des del 3,5%, amb la subjacent baixant al 3,6% des del 3,8% anterior. En taxa intermensual, va disminuir fins al 0,3% enfront del 0,4% anterior i estimat.

"Les últimes dades d'inflació als EUA van ser lleugerament més suaus del que s'esperava i la inflació es va desaccelerar respecte als mesos anteriors. La xifra moderada d'inflació manté viva l'especulació sobre retallades en els tipus per a aquest any, i la nostra confiança en la nostra predicció que la Reserva Federal baixarà el tipus d'interès objectiu dels fons federals a la reunió de setembre ha augmentat", apunta David Kohl, economista en cap de Julius Baer.

Les vendes al detall del mes d'abril, que també es van publicar a la jornada passada a l'altra banda de l'Atlàntic, reforcen així mateix la idea d'una retallada de tipus, ja que suggereixen que la demanda de consum s'està refredant, cosa que fa menys probable que es produeixin increments de preus bruscs.

"Això eleva encara més la confiança que la inflació dels EUA continuarà disminuint als propers mesos", sosté Kohl.

El banc suís no és l'únic que opina que aquesta dada intensifica les possibilitats de baixades de tipus per part de la Fed. Renta 4 diu que la referència reforça la idea de dues retallades de tipus aquest any, mentre que Pedro del Pozo, de Mutualidad, considera que aquestes dades "indiquen moderació a l'economia, cosa que apunta a una certa coordinació entre la Fed i el BCE en tipus". Com sabeu, el consens estima que la primera baixada de tipus del Banc Central Europeu arribarà al juliol.

PIMCO SEGUEIX ESCÈPTIC

Des de la gestora PIMCO, no obstant, no ho veuen tan clar. Segons aquesta, "els EUA necessitarà una desacceleració més substancial dels preus dels béns de consum abans que la Fed es plantegi rellegir la seva política monetària".

"Encara que els mercats semblaven alleujats que les dades d'inflació, tan seguides de prop, no mostressin un augment més gran del que s'esperava, com va passar al març, seguim considerant que les dades són preocupants, ja que els EUA necessitaran una desacceleració més substancial de les preus dels béns de consum abans que la Reserva Federal es plantegi relaxar la política monetària", afirma Tiffany Wilding, economista de PIMCO. "Veiem que l'índex de preus del consum personal bàsic (PCE), la mesura d'inflació preferida de la Reserva Federal, se situa al 3,2% intertrimestral sobre una base anual desestacionalitzada, cosa que significa que el PCE bàsic necessitaria una mitjana del 0,2% intermensual durant la resta de l'any per desaccelerar-se fins al 3%. Esperem que el PCE subjacent l'abril sigui del 0,27%".

Les últimes dades no canvien les expectatives de la gestora de fons que la Reserva Federal endarrerirà les retallades de tipus fins que observi una desacceleració més sostinguda de la inflació, "cosa que significa que el 2024 hi ha la possibilitat que els responsables polítics de la Fed mantinguin els tipus".

contador