ep archivo   el presidente del gobierno en funciones pedro sanchez durante su intervencion final en
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

Espanya reconeixerà l'Estat de Palestina i ho farà efectiu el proper 28 de maig, segons ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats. "Espanya vol estar al costat correcte de la història" perquè és "pacifista", "coherent" i "justa", ha assenyalat.

La decisió ha estat consensuada entre els dos socis del Govern i s'aprovarà al Consell de Ministres de la setmana que ve.

Això no suposarà el final del suport a Palestina, "sinó només el principi". "Seguirem treballant i seguirem recolzant els palestins en tot el que puguem", ha dit el president del Govern, que ha incidit que "aquest reconeixement no és contra ningú, no és contra el poble d'Israel".

Durant la compareixença, Sánchez ha expressat que el primer ministre d'Israel, Benjamí Netanyahu, "no té projecte de pau" per a Palestina i que "segueix fent oïdes sordes" a la petició d'un alto el foc a Gaza.

"Ha arribat l'hora de reivindicar una política exterior respectuosa. Hem de reconèixer l'Estat de Palestina de manera bilateral. Ha arribat el moment de passar de les paraules a l'acció", ha afirmat Sánchez.

Espanya se suma així a altres països com Irlanda i Noruega que també aprovaran el reconeixement de Palestina com a Estat el mateix dia. De fet, el president del Govern ha reconegut que és "possible que la decisió tingui conseqüències", ja que Israel ha trucat a consultes els seus ambaixadors a Irlanda i Noruega, però "estem preparats per assumir-les, perquè la diplomàcia consisteix a defensar els valors de la democràcia", ha assegurat.

I així ha estat. Hores després de conèixer la decisió d'Espanya, Israel ha trucat a consultes la seva ambaixadora a Madrid i ha acusat els tres països de "concedir una medalla d'or als assassins i violadors de Hamàs".

"Irlanda i Noruega pretenen enviar un missatge als palestins i a tothom: el terrorisme compensa", ha afirmat el ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz, afegint que "el pas precipitat d'aquests dos països tindrà conseqüències greus". "L'estupidesa noruega-irlandesa no dissuadeix" les autoritats d'Israel, "decidides a assolir els seus objectius".

Per part seva, el primer ministre noruec, Jonas Gahr Stoere, considera que "hem de mantenir viva l'única alternativa que ofereix una solució política tant per als israelians i com per als palestins: dos estats, vivint un al costat de l'altre en pau i seguretat". Mentrestant, el primer ministre irlandès, Simon Harris, creu que la decisió està encaminada a aconseguir una "pau permanent" entre israelians i palestins.

contador