dl japan japanes yen jpy bank of japan asia currency policy unsplash
Sharecast / jun rong loo on Unsplash

El Banc del Japó (BoJ) ha decidit deixar divendres sense canvis els tipus d'interès. En concret, després de la reunió de política monetària que ha mantingut el banc central, ha comunicat que la taxa de referència es queda en 0%-0,1%. La notícia, esperada pel consens, no ha caigut gaire bé al ien, que segueix depreciant-se enfront del dòlar i ha tocat un nou mínim.

La mesura adoptada pel governador del BoJ, Kazuo Ueda, i els seus era esperada, i és que a la reunió del març el banc central nipó va finalitzar la seva política de tipus d'interès negatius i va elevar els tipus des del -0,1% fins aquesta forquilla del 0%-0,1%.

Aleshores ja es va dir que aquest increment no implicava que anés a començar una etapa de pujades de tipus, com ha quedat palès a la trobada d'abril. En qualsevol cas, el BoJ també ha dit que continuarà fent compres de bons d'acord amb el que va anunciar al mes passat, quan va explicar que reduiria gradualment les compres.

La decisió del BoJ s'ha produït després de conèixer la inflació de Tòquio del mes d'abril, que es considera un indicador avançat de les tendències a nivell nacional. En concret, la inflació general es va desaccelerar a la capital del Japó a l'1,8%, enfront de l'augment del 2,6% al març.

Per part seva, la inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments frescos, va arribar a l'1,6%, per sota del 2,4% del mes anterior i també inferior al 2,2% que pronosticava el consens d'economistes.

I encara que el BoJ no ha fet cap comentari sobre el ien, la veritat és que la divisa és la que més ha patit per la seva decisió aquest divendres, depreciant-se encara més en l'encreuament amb el dòlar. La caiguda de la moneda nipona sembla que no té fi des que el banc central va finalitzar a la seva política de tipus negatius al mes passat, fins al punt que ha tocat un nou mínim de 34 anys en trencar el nivell de 156 iens per dòlar.

D'altra banda, el Banc del Japó també ha publicat les seves perspectives per al segon trimestre i ha elevat les seves perspectives d'inflació per a l'any fiscal 2024. Ara espera una inflació d'entre el 2,5% i el 3%, enfront de la forquilla d'entre el 2,2% i el 2,5% de la previsió del gener. Després, preveu que la inflació es desacceleri "al voltant del 2%" els anys fiscals 2025 i 2026, ha dit.

Així mateix, el BoJ també ha reduït els seus pronòstics de creixement del Producte Interior Brut (PIB) per a l'any fiscal 2024 a un rang d'entre el 0,7% i l'1%, per sota de la predicció del gener d'un creixement entre l'1% i l'1,2%.

En base a aquestes perspectives, el banc central nipó ha explicat que, en el futur, la conducció de la política monetària dependrà de l'evolució de les condicions econòmiques i dels preus. Tot i que les condicions financeres acomodatícies es mantindran "de moment".

I això malgrat que les incerteses que envolten l'economia del país continuen sent altes. Tot i això, ha assenyalat, si els seus pronòstics es compleixen i la inflació subjacent augmenta, llavors "ajustarà el grau d'acomodació monetària".

COM HAN REACCIONAT LES BORSES?

Les borses de la regió Àsia-Pacífic, després de conèixer la decisió del BoJ, han cotitzat amb signe mixt. Mentre que el Nikkei 225 del Japó ha pujat un 0,81% fins als37.934,76 punts, el Topix ha avançat un 0,86% i ha tancat als 2.686,48 punts. Per part seva, el Kospi de Corea del Sud ha guanyat un 1,05% fins als 2.656,33, i el Kosdaq de petita capitalització ha registrat un guany menor, del 0,42% fins als 856,82 punts.

L'índex Hang Seng de Hong Kong també ha pujat, un 2,51%, liderant els guanys, mentre que el CSI 300 de la Xina continental ha avançat un 1,51%. Tot i això, l'S&P/ASX 200 d'Austràlia ha baixat un 1,39% fins als 7.575,9 punts, arrossegat pels valors industrials i de serveis sanitaris.

Precisament a Austràlia s'ha conegut l'índex de preus al productor, que va registrar un augment del 4,3% al primer trimestre respecte a l'any anterior i s'accelera des de la millora del 4,1% al quart trimestre. A més, la pujada entre el gener i el març és també la més ràpida des del primer trimestre del 2023.

En termes trimestrals, l'IPP d'Austràlia va augmentar un 0,9%. terciària la que registra el major augment de preus.

contador