ep archivo   un operario trabajando en una fabrica de automoviles
Marta Vázquez Rodríguez - Europa Press - Archivo

L'índex de preus de producció (IPP) dels Estats Units ha repuntat a l'abril fins al 2,2% en taxa interanual, per la qual cosa accelera el ritme de pujada des de l'increment de l'1,8% del març, que ha estat revisat a la baixa en tres dècimes, segons les dades que publica aquest dimarts l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest suposa l'increment més gran per a l'índex des de l'abril de l'any passat, si bé s'ha ubicat en línia amb el que esperava el consens.

Per la seva banda, la taxa mensual va deixar un avanç del 0,5% a l'abril, enfront de la caiguda del 0,1% registrada al març. Aquest indicador ha superat les previsions de consens, que apuntaven a una pujada del 0,3% durant el quart mes de l'any.

Segons l'organisme que difon les dades, "gairebé tres quartes parts de l'avenç d'abril als preus de demanda final es poden atribuir a un augment del 0,6% de l'índex de serveis de demanda final". Per part seva, el cost mitjà dels béns es va incrementar un 0,4%.

L'índex de demanda final menys aliments, energia i serveis comercials va augmentar un 0,4% a l'abril, per la qual cosa accelera des de l'increment del 0,2% del març. Aquest registre deixa la taxa interanual al 3,1%, el nivell més alt des de l'abril de l'any passat.

Dins dels béns de demanda final, la major part de l'increment del 0,4% "es deu a l'índex d'energia, que va pujar el 2,0%". En canvi, l'índex d'aliments va disminuir el 0,7% al mes.

Pel que fa als serveis, la pujada del 0,6% d'abril suposa l'increment més gran des que va saltar un 0,8% al juliol del 2023, i "el 70% de l'augment pot ser atribuït als preus dels serveis de demanda final menys el comerç, el transport i l'emmagatzematge, que van avançar un 0,6".

Dins la demanda intermèdia, l'índex de béns processats va pujar un 0,6% a l'abril, mentre que els preus dels béns no elaborats van créixer un 3,2% i els dels serveis es van enfilar un 0,1%.

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que aquest indicador "no donarà a la Fed més confiança que la inflació s'està desaccelerant després d'un bon començament el 2024".

"Les grans contribucions dels preus de l'energia i els serveis financers haurien de disminuir al mes que ve. Les revisions van mostrar una caiguda en els preus generals al març, i l'abril va rebre una mica de recuperació. Tot i així, en conjunt, l'informe recolza la nostra opinió que la primera retallada de tipus esperarà fins al setembre", afegeixen.

Per part seva, Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, destaca que "les dades de preus al productor dels Estats Units corresponents a l'abril van sorprendre a l'alça, cosa que suggereix que la pressió inflacionària podria estar augmentant una vegada més".

contador