ethereum teclado
wirestock/Freepik

Pujada al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) escala gairebé un 7% a les últimes 24 hores i se situa per sobre dels 71.000 dòlars, el nivell més alt des del començament de maig i màxims des de principis del mes d'abril passat.

  • 69.076,473$
  • 1,28%
  • 3.808,287$
  • 0,17%

Al mercat de les altcoins també es registren fortes pujades. Binance coin (BNB) suma un 7%, mentre que la solana (SOL) afegeix un 2% i XRP, un 4%, igual que toncoin (TON). Altres criptomonedes com dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o shiba inu (SHIB) pugen entre un 6% i un 9% a l'última jornada, mentre que avalanche (AVAX) puja amb moltíssima força: un 13%.

Tot i això, la pujada més cridanera l'ha protagonitzat l'ethereum (ETH), que s'ha disparat fins a un 18%, especialment des de les deu de la nit d'aquest dilluns. El motiu? Que Bloomberg veu molt més probable l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) d'ETH al comptat per part de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) aquest mateix mes de maig. En concret, els analistes Eric Balchunas i James Seyffart han elevat la probabilitat que aquesta aprovació es produeixi des del 25% al 75% actual.

Segons ha explicat Balchunas al compte a la xarxa social X (antiga Twitter), el motiu d'aquest augment del 200% és que la SEC "podria estar fent un gir de 180 graus" en matèria de política regulatòria. Així mateix, va compartir una publicació de Nate Geraci, expert en ETF i cofundador d'ETF Institute, en què explica que la SEC "ha d'aprovar tant el formulari 19b-4 (canvis en les normes d'intercanvi) com les S-1 (declaracions de registre) perquè es llencin els fons cotitzats", encara que "tècnicament és possible que aprovi primer els 19b-4 i després endarrereixi les S-1".

La SEC disposa d'un termini màxim de 45 dies que es pot prorrogar 45 més addicionals abans d'aprovar o rebutjar els formularis 19b-4. En concret, aquest 23 de maig s'acaba el termini perquè el regulador doni resposta a VanEck sobre la seva ETF d'ETH al comptat, encara que és probable que n'estengui el termini. D'altra banda, no hi ha un termini legal perquè la SEC aprovi les declaracions del registre S-1. El procés de revisió es pot prolongar, i la SEC en pot emetre comentaris i sol·licitar-ne més informació, cosa que podria ampliar el termini més enllà del 23 de maig.

Cal assenyalar que els ETF de BTC al comptat, que van començar a cotitzar al gener, han acumulat 12.000 milions de dòlars en entrades totals gràcies al creixent interès institucional en aquests actius, que van portar el bitcoin a màxims històrics al març. S'espera que l'aprovació d'aquests fons cotitzats d'ETH al comptat generin un impacte similar en els preus de l'altcoin més gran del mercat.

Aquest possible canvi d'aproximació de la SEC a l'espai dels criptoactius podria ser el que ha disparat els preus aquest començament de setmana, encara que n'hi ha altres factors importants. D'una banda, l'optimisme del mercat millorava als últims dies gràcies a la suavització de la inflació a la primera economia del món, cosa que podria ajudar que la Reserva Federal (Fed) no sigui tan dura com temia el mercat fa tan sols un mes.

La sobtada pujada del bitcoin i ETH va provocar més de 260 milions de dòlars en liquidacions curtes a tot el mercat, la més gran des del 28 de febrer. Els curts d'ETH van perdre més de 115 milions de dòlars, seguits dels curts de bitcoin, amb una mica més de 99 milions de dòlars, segons dades de Coinglass.

contador