ep archivo   reino unido
TWITTER - Archivo

La inflació del Regne Unit es va moderar al 3,2% interanual al març, enfront del 3,4% registrat al mes de febrer. Tot i això, la disminució dels preus ha estat menor del que esperava el consens d'economistes, que auguraven que l'Índex de Preus al Consum (IPC) britànic se situés al 3,1%.

Segons les dades donades a conèixer aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les sigles en anglès), els preus dels aliments van proporcionar la contribució més gran a la baixa, ja que els preus van augmentar menys que fa un any, mentre que els combustibles per a motors van suposar l'impuls més gran a l'alça enfront de la pujada d'aquest any, enfront de la caiguda registrada al mateix mes del 2023.

Per la seva banda, l'IPC subjacent (que exclou l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac) va augmentar un 4,2% al març, enfront del 4,5% del febrer i en comparació amb el 4,1% projectat pel consens. I la inflació de serveis, un factor clau per al Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès), va disminuir del 6,1% al 6%.

Precisament, aquest dimarts el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, ha dit que veia "proves contundents" que els tipus d'interès alts estaven funcionant per controlar l'augment de preus, que s'ha refredat des del màxim de l'11,1% que va marcar a l'octubre del 2022.

El pronòstic del banc central per a la inflació és que "caurà breument" al seu objectiu del 2% a la primavera abans d'augmentar lleugerament. El mercat descompta actualment que hi haurà aquest any almenys dues retallades dels tipus des de la taxa actual del 5,25%, i que començaran a l'agost o al setembre.

Per als analistes d'ING, "la inflació persistent de serveis al Regne Unit fa retrocedir les esperances de retallades de tipus". Creuen que les últimes dades redueixen les possibilitats d'una retallada de taxes al maig o al juny i esperen el primer moviment a l'agost.

Consideren que "hauríem de veure una nova tendència a la baixa en la inflació dels serveis durant els propers mesos" i que "els augments de preus d'aquest any haurien de ser menys agressius, ja que molts estan vinculats a taxes recents d'inflació general que son molt més baixes que els nivells que van alimentar els augments vinculats als índexs del mes d'abril passat”.

"Les xifres del març van representar una sorpresa alcista, sent-ne la inflació dels serveis el principal factor darrere d'això", expressen a EY ITEM Club, però opinen que "és molt probable que es produeixi una caiguda més substancial en les dades d'inflació del proper mes".

"La rigidesa de la inflació de serveis significa que és incert si la inflació tornarà a l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra a l'abril. Però fins i tot si no és així, la inflació hauria de caure per sota del 2% al segon semestre del 2024", diuen. Per la seva banda, veuen que hi ha "bones possibilitats que la primera retallada de tipus es produeixi al juny, sempre que no hi hagi sorpreses inesperades a les dades clau de l'abril sobre el creixement salarial i la inflació dels serveis".

Noticias relacionadas

contador