ep archivo   la presidenta de la comision europea ursula von der leyen y el presidente del gobierno 20231115133403
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La Comissió Europea ha elevat en quatre dècimes la previsió per al creixement econòmic espanyol del 2024. Ara, estima que el Producte Interior Brut (PIB) avançarà un 2,1%, per sobre fins i tot de la projecció del Govern, que calcula que Espanya creixerà un 2% aquest any.

D'aquesta manera, Espanya superarà els principals països aquest any: Itàlia (0,9%), França (0,7%) i Alemanya (0,1%). I continuarà liderant el creixement econòmic de la zona euro fins al 2025.

Des del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, destaquen que "el creixement de l'economia espanyola serà gairebé tres vegades superior al de la mitjana de la zona euro".

"Aquestes dades confirmen l'eficàcia de la política econòmica del Govern, que està permetent conjugar un dels creixements més grans d'Europa, amb una reducció sostinguda de la inflació, i la millora del poder adquisitiu de les famílies i la competitivitat de les empreses", assenyala .

Les previsions econòmiques de primavera de Brussel·les apunten que la demanda interna és el principal motor del creixement. A més, esperen que el consum privat estigui recolzat per la contínua creació d'ocupació i la reducció gradual de la taxa d'estalvi de les llars.

Tot i l'evolució positiva esperada de l'activitat turística i de les exportacions de serveis no turístics al llarg de l'any, creuen que la situació econòmica feble dels principals socis comercials d'Espanya limitaria el dinamisme de les exportacions globals i la contribució al creixement de la demanda externa.

De fet, Brussel·les assenyala que les sorpreses a la baixa en l'evolució de l'activitat econòmica dels principals socis comercials d'Espanya podrien impactar negativament a les perspectives d'activitat, afectant la demanda externa i la inversió privada.

Per al 2025, la Comissió Europea preveu que el creixement es desacceleri lleugerament fins a l'1,9%, en línia amb les estimacions del Govern.

Pel que fa al dèficit públic, s'espera que continuï caient fins al 3% el 2024, a mesura que les mesures relacionades amb l'energia s'eliminin gairebé del tot, de manera que complirà amb l'objectiu que exigeixen les noves regles fiscals.

"La majoria de mesures de suport directe a les empreses ja s'han desmantellat i les retallades de l'IVA sobre l'electricitat i el gas, així com la reducció de l'impost especial sobre l'electricitat, s'estan eliminant gradualment. L'evolució positiva dels impostos directes, recolzada per la contínua creació d'ocupació i l'augment de salaris i pensions, continuarà i estarà acompanyada per la recuperació dels ingressos per impostos indirectes, i es beneficiarà de la fi de les retallades d'impostos relacionats amb l'energia", assenyala el document.

Amb vista al 2025, el dèficit públic disminuirà de manera més moderada, si es mantenen les polítiques, fins al 2,8%. Mentrestant, les previsions situen la ràtio deute/PIB al 105,5% per al 2024 i continuarà baixant fins al 104,8% el 2025.

Pel que fa als preus, les previsions inclouen que la inflació es desacceleri encara més aquest any, fins al 3,1%, a mesura que continuï disminuint la pressió sobre els preus dels components no energètics i alimentaris. Alhora, s'espera que l'eliminació gradual de la majoria de mesures governamentals per mitigar l'impacte dels alts preus de l'energia exerceixi una pressió a l'alça sobre la inflació.

Per al proper any, preveuen que la inflació general disminueixi encara més, fins al 2,3%.

MANTÉ EL CREIXEMENT AL 0,8% PER A L'EUROZONA

D'altra banda, la Comissió Europea també ha publicat les projeccions per a la zona euro. Ara, calcula un creixement del PIB el 2024 del 0,8%, mentre que el 2025 s'accelerarà fins a l'1,4%.

El creixement de l'activitat econòmica aquest any i el proper estarà “impulsat en gran mesura per una expansió constant del consum privat, a mesura que el continu creixement dels salaris reals i l'ocupació sustenta un augment dels ingressos reals disponibles. una forta propensió a estalviar segueix frenant parcialment el consum privat”, comenten.

Sobre la inflació, estima que es desacceleri el 2,5% el 2024 i el 2,1% el 2025. La desinflació estaria impulsada principalment pels béns no energètics i els aliments, mentre que la inflació de l'energia augmentarà i la inflació de els serveis disminuiran només gradualment, juntament amb la moderació de les pressions salarials.

Noticias relacionadas

contador