ep archivo   un trabajador en la factoria de talgo a 9 de julio de 2021 en las rozas madrid
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

El mercat laboral dels Estats Units es refreda amb la creació de 175.000 llocs de treball durant l'abril, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sota dels 315.000 llocs de treball del març (revisats a l'alça des de 303.000), i de la previsió de consens, que n'anticipava 243.000.

La taxa d'atur, per la seva banda, ha pujat fins al 3,9%, des del 3,8% anterior, i segueix a l'estret rang d'entre el 3,7% i el 3,9% pel qual transita des de agost de 2023. Per la seva banda, el nombre de desocupats ha crescut lleugerament, fins als 6,5 ​​milions.

A l'abril, la taxa de participació de la força laboral ha estat del 62,7%, i la relació ocupació-població gairebé no ha canviat situant-se al 60,2%, una dècima per sota del registre del març.

Així mateix, els guanys de mitjana per hora han pujat un 0,2% a l'abril, una dècima per sota de les previsions, i un 3,9% més respecte a l'any anterior, xifra que suposa un descens des del 4,1% del març.

Durant al quart mes de l'any, s'han registrat augments d'ocupació al sector de la salut, l'assistència social i les activitats de transport i emmagatzematge.

L'atenció sanitària va afegir 56.000 llocs de treball a l'abril, per sota de l'augment mensual mitjana de 63.000 registrat durant els 12 mesos anteriors, i la contractació va estar liderada pels ambulatoris (+33.000), els hospitals (+14.000) i els centres d'atenció residencial i d'infermeria (+9.000).

Per la seva banda, l'ocupació a l'assistència social va augmentar en 31.000 persones a l'abril, liderada per un augment en les prestacions individuals i serveis familiars (+23.000). Aquest sector havia afegit una mitjana de 21.000 llocs de treball al mes durant els 12 mesos anteriors.

A més, el transport i l'emmagatzematge van afegir 22.000 llocs de treball a l'inici del segon trimestre, amb els guanys laborals més grans en missatgeria (+8.000) i magatzems i dipòsits (+8.000).

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Mahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, assegura que aquest informe "es tracta d'un estrany fracàs al mercat laboral nord-americà que podria significar la fi de la retòrica de 'més alt per més temps' al qual ens hem acostumat".

"Encara que la Reserva Federal veurà això com un pas per sentir-se còmoda amb una retallada de les taxes d'interès, la fortalesa relativa del mercat laboral continua sent massa alta perquè considerin una retallada abans de finals del segon trimestre", afegeix.

Per part seva, Neil Wilson, analista de Markets.com, destaca que "el creixement dels salaris reals es va refredar, fins al 3,9% interanual, i això dona suport a la creença de la Reserva Federal que la inflació està baixant".

contador