Trump declararà "gairebé segur" l'estat d'emergència si no hi ha acord amb el mur

L'administració nord-americana fa 20 dies que està parcialment parada

Bolsamanía
Bolsamania | 10 gen, 2019 19:10
trumpmaton

El president nord-americà Donald Trump ha viatjat aquest dijous a Texas, a la frontera amb Mèxic, abans d'advertir que "gairebé segur" declararia l'estat d'emergència nacional que li atorgarà poders extraordinaris per construir el mur fronterer si fracassen les converses per obtenir el finançament amb els demòcrates.

La construcció del mur, una de les seves promeses estrella durant la campanya electoral de 2016, ha portat l'administració nord-americana a una aturada parcial que ha deixat centenars de milers de funcionaris sense paga durant 20 dies davant la negativa de l'oposició demòcrata a aprovar el finançament de les obres.

"Tinc absolutament el dret a declarar l'emergència nacional. No vaig a fer-ho encara, però si he de fer-ho, ho faré, pot ser que ho faci", ha declarat Trump davant la premsa abans de sortir cap a Texas, un dia després d'haver-se aixecat de la taula i abandonat l'última de les infructíferes reunions amb els representants del Partit Demòcrata per intentar arribar a un acord sobre el mur. "Si això no funciona, ho faré, diria gairebé que segur".

Trump va amenaçar la setmana passada els líders dels dos partits al Congrés amb mantenir tancat el govern "mesos o anys" fins que els crítics cedeixin, tot i que va plantejar com a alternativa que podria usar els seus poders executius per declarar l’"emergència nacional" a la frontera, cosa que li permetria aconseguir els diners burlant dels legisladors.

Després de ser preguntat aquest dijous sobre per què no ho ha fet ja, Trump ha contestat que vol donar una oportunitat al Congrés. Dimecres, va expressar la seva confiança en segellar un acord amb el Congrés, si bé, poc després abandonava la reunió amb els líders demòcrates i republicans per la seva negativa a finançar el mur.

Conscient que aquesta paràlisi política podria perllongar-se, ha aclarit que, en el cas que el tancament parcial del govern continuï, no anirà al Fòrum Econòmic de Davos, que se celebrarà entre el 22 i el 25 de gener.

"Pretenia anar i parlar davant de la comunitat financera mundial a Davos i això segueix sent així, però si el tancament parcial del govern continua, no hi aniré", ha dit, segons informa CNN.

contador