El dòlar prolonga la seva caiguda entre Wall Street i l'atac de Trump a la Fed

Dimecres negre de la borsa dels EUA i les crítiques del republicà al banc central mantenen el 'bitllet verd' pressionat

Noemí Jansana
Bolsamania | 11 oct, 2018 10:38 - Actualitzat: 12:55
cbdolarbajist5 short1

La divisa nord-americana ha patit els efectes de dimecres negre a Wall Street i del nou atac del president dels EUA, Donald Trump, a la Reserva Federal (Fed). Els inversors no s'han quedat de braços creuats davant aquests esdeveniments i s'han començat a desfer de les seves posicions alcistes en el 'bitllet verd', que s'ha desplomat especialment contra la lliura i el ien.

L'euro, que brega amb la seva pròpia dosi de drama, gràcies a Itàlia, ha pujat més modestament, però acumula un auge del 0,7% des de l'obertura de dimecres i posa terra pel mig amb els seus recents mínims de més d'un mes i mig de dimarts per sota dels 1,1450 dòlars. No obstant això, gaudeix menys de la reculada del dòlar, ja que els operadors segueixen molt pendents de la pugna entre Roma i Brussel·les pel pressupost italià i el sostre del dèficit.

Giovanni Tria, ministre d'Economia i Finances d'Itàlia, va assegurar que tenen previst augmentar les inversions en uns 15.000 milions d'euros el 2019. A més, ha assegurat que la prima de risc no recull els veritables fonaments de l'economia italiana i que el govern farà tot el que pugui per recuperar la confiança del mercat. Per la seva banda, Matteo Salvini, vicepresident i ministre de l'Interior, ha avançat que buscaran fomentar la compra de bons sobirans italians mitjançant ajudes fiscals. "També va assegurar que" algú "als mercats està apostant perquè donin marxa enrere, però 's'equivoquen'", segons recullen des d’Alphavalue.

Seguint amb les principals divises, el ien es canvia de mans per sobre dels 112,00 iens aquest dijous, a comparació dels 113,00 iens del matí de dimecres i la gran beneficiada és la lliura, que s'ha disparat a màxims de tres mesos i mig, gràcies a les excel·lents notícies que arriben des del front del Brexit. La divisa britànica ha reaccionat amb eufòria a les declaracions del cap negociador de la Unió Europea en les converses sobre el divorci del Regne Unit i el bloc comunitari, Michel Barnier, que ha dit que l'acord està acabat en un 80% - 85%.

La lliura es canvia de mans en 1,3190 dòlars, nivells de preu no vistos des del 21 de setembre, esperonada pel replegament generalitzat en la moneda nord-americana. No obstant això, els experts no amaguen el seu desconcert davant el comportament de la divisa nord-americana, que sol actuar com a actiu refugi en moments en què la volatilitat es dispara, "però la veritat és que els diners han anat a l'euro i al ien com a alternatives de seguretat i han abandonat el dòlar", escriu Ramon Morell d'Experiencia de Trading. El dòlar australià i el neozelandès han pujat aquesta nit perquè també es consideren valors refugi, encara que en menor escala.

contador