L'aguda correcció de la moneda digital durant els últims dies ha estat d'un 18,5%
El mercat de les divises digitals no veia una correcció tan profunda en els preus del bitcoin en rang setmanal des de gener de 2015. Després d'assolir l'històric registre dels 3.000 dòlars el 12 de juny, la moneda digital acumula caigudes del 18,5% durant aquesta setmana, fins a un mínim als 2.317 dòlars assolits dijous. Aquest divendres, torna a canviar al voltant dels 2.500 dòlars en la majoria de cases de canvi, tot i així va camí de perdre també 10.000 milions de dòlars en volum de negociació.
La caiguda de més d'un 20% del seu preu només durant la sessió d'ahir és la més gran registrada des del 14 de gener de 2015, segons dades de WSJ Data Group recollits per 'Market Watch', fins al seu preu intradia més baix en un any i cinc mesos, proper als 2.000 dòlars. Al retrocés del canvi de la moneda digital també hi ha contribuït l'auge del dòlar que s'ha catapultat el seu millor preu de més de dues setmanes contra una cistella de divises rivals, recollit en l'índex del dòlar que s'ha disparat fins als 97,50 punts. Un altre factor que també hi ha influït és l'onada de vendes al sector tecnològic.
El mercat de les divises virtuals no veia una correcció tan profunda en els preus del bitcoin en rang setmanal des de gener de 2015
Igual de brutal ha estat el daltabaix de l’ether, que s'ha deixat una quarta part del seu valor, fins a preus propers als 300 dòlars registrats dijous. La moneda digital de la xarxa ethereum va aconseguir preus rècord per sobre dels 400 dòlars el cap de setmana des dels gairebé 8 dòlars que costava el 31 de desembre.
Per molts experts, la velocitat i volum del ral·li, així com les brutals correccions que pateixen les monedes virtuals, són un bon testimoni que un canvi de tendència ha de venir. A més del bitcoin i l’ether, les 20 divises virtuals que encapçalen les llistes de capitalització de mercat, deixen caigudes d'un 10%, en una clara mostra que el mercat està començant a mostrar senyals que hi ha un esgotament en la tendència alcista 2017.
RESSENTIMENT ENTRE INVERSORS
De fet, són molts els experts que avisen que estem davant d'una de les majors bombolles especulatives de tots els temps. Ho va fer el multimilionari Mark Cuban des del seu compte de Twitter i no n’és l'únic. Experts de Morgan Stanley reconeixen també que "no està clar per què les monedes criptogràfiques s'estan apreciant amb tanta rapidesa". De fet no creuen que es puguin seguir acumulant guanys en l'actual entorn regulador.
La descentralització i desregulació són una de les característiques que ressalten de la moneda digital i de la xarxa que la sustenta, el blockchain, però la falta de suport institucional és precisament el que produeix ressentiment entre els grans bancs d'inversió. "La ràpida apreciació de les divises en línia ha disparat un allau de trucades als nostres bancs i equips de tecnologia", escriuen des de la companyia nord-americana en una nota per a clients publicada aquesta setmana. "Però l'acceptació dels governs és fonamental perquè la tendència alcista que s'observa s'accelerarà en el futur i el preu que cal pagar és la regulació", asseguren.