Theresa May dimitirà el 7 de juny en ser incapaç de tirar endavant el Brexit

Encara que seguirà com a primera ministra fins que el partit elegeixi el nou líder

Irene Hernández
Bolsamania | 24 mai, 2019 12:30 - Actualitzat: 12:46
maydowin

La primera ministra britànica Theresa May ha anunciat aquest divendres que dimitirà com a líder del Partit Conservador del Regne Unit el 7 de juny davant la seva incapacitat de tirar endavant el Brexit. "He fet tot el possible per complir-lo", ha assegurat en una roda de premsa a les portes de Downing Street.

"Ha arribat l'hora que sigui un altre primer ministre el que lideri el país", ha afirmat May, que es mantindrà com a interina en el càrrec fins que el Partit Conservador decideixi qui serà el seu successor, un procés que pot allargar-se fins a vuit setmanes.

"Ha arribat l'hora que sigui un altre primer ministre el que lideri el país", ha afirmat May

Segons publiquen diversos mitjans, l'elecció interna del seu substitut començarà després que el president dels EUA, Donald Trump, faci una visita d'Estat al Regne Unit entre el 3 i el 5 de juny. El diari The Times creu que és probable que el procés d'elecció comenci el 10 de juny.

La primera ministra ha comunicat la seva decisió al president del seu partit, Brandon Lewi, i al president del seu grup parlamentari, Graham Brady. Encara que era un assumpte que ja s'ha estat comentant durant les últimes hores.

Estava a la corda fluixa des que l'acord del Brexit negociat per les parts naufragués per primera vegada a Westminster, el passat 15 de gener. Però els esdeveniments es van precipitar quan, aquest dimecres, la líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, decidís sortir-ne davant l'última proposició de May per executar el Brexit. Era un membre clau al govern. Un dia abans, dimarts, May va obrir les portes a un segon referèndum a canvi que el Parlament aprovés el seu pla del Brexit.

Després de la roda de premsa en què May ha anunciat la seva renúncia, la primera ministra ha abandonat el faristol davant del número 10 de Downing Street a la vora de les llàgrimes alhora que ha lamentat no haver pogut aconseguir el consens necessari al Parlament per tirar endavant l'acord del Brexit, tot i que ha defensat que creia que la seva forma d'actuar era l'"adequada". "Lamentablement no ho he aconseguit", ha declarat.

May va arribar al càrrec el 13 de juliol de 2016, poques setmanes després que se celebrés el referèndum en el qual la majoria dels britànics van votar perquè Regne Unit sortís de la Unió Europa, el 23 de juny de 2016. Es va convertir en la segona dona a ocupar el lloc de primera ministra, després de Margaret Thatcher. "Ha estat l'honor de la meva vida" ser la "segona primera ministra, però certament no l'última".

contador