CIS: El PSOE guanyaria les eleccions, el PP torna a ser segona força i VOX avança

L'enquesta es va realitzar abans de les eleccions andaluses

Virginia Mora
Bolsamania | 05 des, 2018 14:30
foto portada pedro sanchez

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) torna a donar la victòria al PSOE en cas que se celebressin eleccions. En concret, els de Pedro Sánchez mantenen una diferència de 12 punts respecte al PP de Pablo Casado, que recupera la segona posició. Ciutadans i Podem estan gairebé empatats, i Vox puja 1,2 punts respecte a l'enquesta d'octubre.

Els socialistes semblen no immutar-se i mantenen un ampli avantatge respecte als populars. Segons el CIS, el PSOE aconseguiria un 31,2% dels vots si hi hagués comicis avui mateix, enfront del 31,6% de fa un mes. Malgrat això, encara manté la distància amb el PP, al qual el baròmetre dona un 19,1% dels vots, quan l'octubre en va registrar un 18,2%. Cal destacar que els de Casado s'han recuperat respecte al baròmetre de fa un mes, en què van patir el 'sorpasso' de Ciutadans. La formació taronja que lidera Albert Rivera ha de conformar-se ara amb la tercera posició, en sumar només un 18,2% dels suports, enfront del 21% collit anteriorment.

El partit que lidera Santiago Abascal aconseguiria un 2,5% dels vots si hi hagués eleccions avui mateix, mentre que fa un mes aquest percentatge era de l'1,3%

Per la seva banda, Units Podem, que l'octubre aconseguia un 17,3%, puja al baròmetre de novembre fins al 18% i manté així la quarta posició tot i que gairebé empatat amb Ciutadans. A més, l'enquesta del CIS destaca l'avenç que ha experimentat la formació ultradretana Vox. El partit que lidera Santiago Abascal aconseguiria un 2,5% dels vots si hi hagués eleccions avui mateix, mentre que fa un mes aquest percentatge era de l'1,3%.

L'enquesta es va realitzar abans de les eleccions d'Andalusia (concretament, entre l'1 i l’11 de novembre), en què Vox ha estat la gran sorpresa en aconseguir 12 escons, escons que, a més, li donen la clau per desallotjar el PSOE de Susana Díaz de la Junta si arriba a un acord amb PP i Cs.

I en l'últim CIS també destaca la pujada que ha experimentat el Partit Animalista (Pacma), que ha passat d'un 1,6% d'estimació de vot l'octubre a un 2,1% el novembre.

ELS POLÍTICS, SEGON PROBLEMA

Una altra de les qüestions més destacades d'aquest baròmetre és la que fa referència als principals problemes per als espanyols. L'atur segueix al capdavant, en ser esmentat pel 58,5%, encara que destaca el repunt que ha experimentat la preocupació pels polítics en general, els partits i la política fins al 31,3%. Es converteix així en el segon problema més esmentat, quan fa només un mes preocupava al 27,8% dels enquestats, i per primera vegada supera la corrupció.

Precisament, en tercer lloc se situa la corrupció i el frau, a la qual s'ha referit el 29,4%, i després d'això es troben els problemes d'índole econòmica (22,4%), la sanitat (10,8%), la independència de Catalunya (9,7%), els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (9,4%), els problemes d'índole social (9,2%), la immigració (8,9%) i l'educació (8,6%). Les pensions, que fa un mes preocupaven al 10%, cauen el novembre fins al 6,9%.

contador