Sánchez anuncia la "mobilització de 200.000 milions d'euros" contra el coronavirus

César Vidal
Bolsamania | 17 mar, 2020 16:33 - Actualitzat: 16:33
pedro sánchez durante la comparecencia del consejo de ministros extraordinario por el coronavirus portada

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat una bateria de mesures econòmiques per a la "mobilització de 200.000 milions d'euros", que inclou una línia d'avals per valor de "100.000 milions d'euros".

"Mobilitzarem fins a 200.000 milions d'euros, prop del 20% del PIB,117.000 milions seran íntegrament públics i la resta privats", ha explicat Sánchez.

En una roda de premsa telemàtica des del Palau de la Moncloa després del Consell de Ministres extraordinari, Sánchez ha explicat que l'Executiu ha aprovat un nou paquet de mesures com a "escut" per protegir l'economia de l'impacte de la crisi amb la finalitat de "frenar la corba descendent" de l'ocupació i la producció.

"És la major mobilització de recursos econòmics de la història recent d'Espanya", ha afirmat Sánchez, qui ha indicat que s'aplicaran en un "molt curt espai de temps" i suposarà un "enorme esforç" davant la magnitud del repte social i econòmic.

Les noves mesures inclouen 600 milions per a la prestació de serveis bàsics a comunitats autònomes i entitats locals, i es garanteixen els subministraments i els serveis de comunicacions, així com el dret a l'habitatge amb la moratòria de les quotes d'hipoteques per a persones en situació d'especial vulnerabilitat.

A més, ha anunciat una línia d'avals amb valor de fins a 100.000 milions que permetrà mobilitzar entre 150.000 i 200.000 milions en el sistema econòmic si s'incorpora al sector privat, així com una línia d'avals de 2.000 milions per a empreses exportadores amb mecanismes àgils i mesures per a facilitar la reestructuració de crèdits a les exportacions agràries afectades per la sequera. A més, es destinen 30 milions a recerca de vacunes.

Sánchez també ha anunciat l'exoneració del pagament de cotitzacions a aquelles empreses que, enlloc d'acomiadar treballadors, s'acullin a expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTE). D'aquesta manera, el Govern opta ara com ara per eximir del pagament de cotitzacions a les empreses que facin ERTEs, enlloc de posar en marxa ajornaments en el pagament de cotitzacions de manera generalitzada.

D'altra banda, el Govern assegura que garantirà els serveis públics "essencials", com els subministraments d'energia, aigua i les telecomunicacions durant el període de durada de la crisi provocada per l'el Covid-19.

Finalment, ha anunciat la creació d'un mecanisme perquè cap grup estranger no pugui llançar una oferta pública d'adquisició (opa) sobre cap empresa espanyola que pertanyi a sectors estratègics.

contador