Els curts, en perill d'extinció? Perden 91.000 milions després del cas GameStop

Aquest fenomen és l'últim d'una llarga llista de derrotes que qüestiona els inversors baixistes

Sergio García
Bolsamania | 27 gen, 2021 19:00
tienda gamestop

Posar-se curt o no, aquesta és la qüestió. El cas GameStop, en què els compradors s'han fixat com a objectiu clar un títol amb un alt percentatge de curts, és l'últim d'una llarga llista. Només en aquest mes de gener han perdut 91.000 milions de dòlars als EUA, i toca fer-se la pregunta: val la pena continuar fent-ho?

El 2020 no ha tancat amb una xifra més amable, amb els curts perdent més de 243.000 milions de dòlars, i obtenint un retorn negatiu del 26%, segons S3 Partners.

"El major enemic dels curts no ha estat Robinhood ni Reddit, han estat la Reserva Federal i els estímuls, que han donat ales a les borses", explica Ihor Dusaniwsky, d'S3 Partners, en declaracions a la CNBC. "S'han quedat al costat equivocat", afegeix.

Peter Tchir, d'Academy Securities, reconeix que els curts s'estan veient impactats des de dos punts diferents: en primer lloc, per l'implacable pujada de les borses, que en el cas de la nord-americana ha tancat 2020 amb nous màxims tot i la pandèmia. En segon, perquè "alguns traders estan comprant de forma agressiva opcions OTM ('out of the money', és a dir, fora de diners) i rebregant així els curts amb una estratègia que, de moment, sembla ser efectiva".

"Els curts hauran de sentir-se més còmodes amb les pèrdues abans d'aturar-se", assevera Tchir. "Suposo que els preus de les opcions de compra (o 'call') pujaran, perquè moviments com el d'aquest dilluns en què no ho fan, em posen nerviós", admet.

"Si el preu de les opcions de compra puja, pot forçar també la pujada de 'VIX (l'índex que mesura la volatilitat), i els traders poden confondre aquest senyal creient que els inversors temen alguna cosa", alerta. "Potser no és moment de posar-se baixista, però tampoc ho és de comprar accions tan volàtils que s'han convertit en la predilecció d'un grup de foreros", conclou en referència als participants de Reddit en el fenomen GameStop.

COMPLEIXEN UNA FUNCIÓ CLAU: PROVEIR DE LIQUIDITAT

Els curts pesen només un 2% o un 3% a les borses dels EUA, segons els càlculs de Dusaniwsky, que descarta la seva desaparició: "Fins i tot encara que estiguem veient curts caure, altres nous vindran, especialment al sector financer, i fins i tot en títols que són populars per haver arrasat amb ells abans".

Aquests compleixen, a més, una funció essencial als mercats: proveir de liquiditat. "Si t'has posat llarg i vols vendre al final d'un ral·li, els curts són els únics que et compren l'acció, de manera que proporcionen aquesta liquiditat que els llargs deixen de proveir", explica Dusaniwsky.

contador