Trump vol un acord comercial entre els EUA i la Xina que sigui "executable"

Segons declara el secretari d'agricultura dels EUA

Noemí Jansana
Bolsamania | 05 des, 2019 11:09 - Actualitzat: 11:09
trump portada presidente estadounidense sonriendo

El president dels EUA, Donald Trump, vol un acord comercial de "fase u" amb la Xina que sigui productiu per als Estats Units, ha declarat el secretari d'Agricultura, Sonny Perdue, a CNBC. Aquests comentaris arriben enmig de les anades i vingudes del republicà que va sembrar l'alarma aquesta setmana, a la cimera de l'OTAN, en anunciar que el tractat podia demorar-se fins després de les eleccions de 2020, per després comentar que les converses van molt bé.

"Trump vol concloure un acord que pugui ser executable, en el qual es pugui confiar i sigui consistent amb el que diu l'acord", va dir Perdue. Va afegir que la guerra comercial, que ha vist l'augment dels aranzels a banda i banda durant més de 15 mesos, en realitat ha estat passant durant els últims 20 anys. "Simplement no ho vam reconèixer fins que el president Trump va decidir restablir l'acord".

Pequín i Washington han imposat aranzels de represàlia a milers de milions de dòlars dels seus béns, una mesura que ha afectat els agricultors nord-americans. A prop de 20.000 milions en exportacions agrícoles dels Estats Units van anar a la Xina l'any passat, però els aranzels han frenat aquestes compres i ara els agricultors busquen alleugeriment en l'acord de la fase u, anunciat per Trump l'octubre. Tot i que no es va signar, Trump va dir que l'acord inclourà compres de productes agrícoles d'entre 40.000 milions i 50.000 milions per part de la Xina.

El Departament d'Agricultura dels Estats Units el juliol també va autoritzar fins als 12.000 milions en ajudes als agricultors que han estat perjudicats per les tarifes de represàlia. No obstant això, els agricultors busquen un acord permanent en lloc de l'ajuda de la Casa Blanca. "Cada agricultor als Estats Units preferiria tenir comerç que ajuda", va dir Perdue.

contador