Regne Unit prorroga els ERTE i els xecs Covid 6 mesos més

El canceller del Tresor preveu que l'economia creixi un 4% el 2021

Noemí Jansana
Bolsamania | 03 mar, 2021 18:41
ep reino unido 20210107132303
TWITTER - Archivo

El canceller del Tresor britànic, Rishi Sunak, ha anunciat una extensió de les mesures per pal·liar els efectes de la crisi econòmica de la pandèmia a l'economia del Regne Unit. Tal com s'havia avançat, els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i els xecs Covid queden prorrogats fins a finals de setembre. Durant la seva compareixença, també s'ha fet públic l'informe de l'Oficina de Responsabilitat Pressupostària (OBR), que preveu un creixement del 4% el 2021.

L'OBR preveu una "recuperació més ràpida i sostinguda" del que s'esperava al novembre, ha explicat Sunak. La previsió és que l'economia recuperi el seu nivell anterior a la crisi a mitjans de l'any que ve, sis mesos abans del previst. Però a cinc anys vista l'organisme segueix esperant que l'economia es mantingui un 3% per sota del que hagués crescut en circumstàncies normals. Les previsions són d'un avanç del 7,3% el 2022, i després un 1,7%, un 1,6% i un 1,7% durant els anys següents.

Entre les mesures anunciades, destaquen els pagaments "per donar suport a les llars de baixos ingressos", en concret, "l'augment del crèdit universal de 20 lliures a la setmana continuarà durant sis mesos més, molt més enllà del final del tancament nacional", ha dit Sunak. El cost de l'augment de 20 lliures setmanals s'ha estimat en uns 6.000 milions de lliures l'any. Així mateix, el país ampliarà el seu programa de protecció de l'ocupació -el cost del qual s'estima en 70.000 milions de lliures durant els seus primers 13 mesos- cinc mesos més, fins a finals de setembre, i s'allargarà també les ajudes als autònoms.

Sunak ha detallat una altra partida de 5.000 milions de lliures (7.000 milions de dòlars) de subvencions addicionals per ajudar les empreses afectades pel tancament de la pandèmia. Botigues, bars, clubs, hotels, restaurants, gimnasos i perruqueries estaran entre les gairebé 700.000 empreses que podran rebre noves subvencions directes en efectiu de fins a 18.000 lliures.

IMPOST DE SOCIETATS

A la banda de la recaptació, el responsable del Tresor britànic ha defensat la necessitat de tornar a encarrilar les finances públiques i brindar a les persones i empreses la certesa que necessiten sobre el futur sense augmentar l'impost sobre la renda o l'IVA, mentre que ha anunciat una pujada de l'impost de societats fins al 25% des del 19% per a 2023.

"La taxa de l'Impost de Societats augmentarà al 25%, que seguirà sent la taxa més baixa del G7", ha defensat Sunak, precisant que s'aplicarà aquest gravamen únicament a les empreses el benefici de les quals superi les 250.000 lliures (288.827 euros), mentre que a les companyies amb beneficis entre 50.000 lliures i 250.000 s'aplicarà una taxa gradual, cosa que deixarà fora de l'abast de la pujada el 70% del teixit empresarial del Regne Unit.

D'altra banda, el ministre d'Hisenda britànic va anunciar la congelació del mínim personal exempt en l'impost sobre la renda, així com dels diferents trams de l'impost.

"Aquest pressupost afronta el moment amb un pla en tres parts per protegir els llocs de treball i els mitjans de vida dels britànics", ha anunciat el canceller. En primer lloc, "seguirem fent tot el necessari per donar suport al poble i a les empreses britàniques en aquest moment de crisi", ha dit. "En segon lloc, una vegada que estiguem en el camí de la recuperació, haurem de començar a arreglar les finances públiques, i vull ser sincer avui sobre els nostres plans per fer-ho. I, en tercer lloc, al Pressupost d'avui comencem la tasca de construir la nostra economia futura".

contador