El Govern diu que les restriccions a la mobilitat de Madrid s'han de complir obligatòriament

El conseller de Sanitat ha negat que el dimarts arribessin a un acord

Judith Arrillaga
Bolsamania | 01 oct, 2020 18:14
sanchez ayuso
Moncloa

El conflicte entre el Govern central i la Comunitat de Madrid continua més candent que mai. Si ahir a aquestes hores tot semblava apuntar que tots dos territoris havien aconseguit la sintonia, aquesta pau ha saltat per l'aire aquesta tarda. El Ministre de Sanitat ha assegurat a la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial que una àmplia majoria havia aprovat les mesures que afectaran 10 municipis, tots de la comunitat de Madrid. Un acord que 'cal complir obligatòriament' que ha sortit publicat al BOE aquest mateix dijous.

La Moncloa ha explicat que aquest Acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut sobre la Declaració d'Actuacions Coordinades en Salut Pública "cal complir-lo obligatòriament" fins i tot per a les comunitats autònomes que van votar-hi "en contra". Des de l'Executiu s'ha insistit que l'obligatorietat de l'acord la marca l'informe de l'Advocacia de l'Estat, que estableix que la norma aplicable a les votacions del CISN és l'article 151 de la Llei 40/2015 de règim jurídic del sector públic, que regula aquesta qüestió per a totes les Conferències Sectorials.

I aquí arriba la primera discrepància. Enrique Ruiz Escudero, conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid assegura que el document aprovat "jurídicament no és vàlid" i ha deixat la porta oberta a la desobediència.

Un escenari que Illa no es plantejava quan ha comparegut davant els mitjans. De fet ha estat preguntat pels periodistes per aquest supòsit i ha estat categòric: "no el contemplo". Malgrat no contemplar-ho, no ha volgut explicar com seria el següent pas del seu departament si la Comunitat de Madrid s'hi nega, com finalment així ha estat.

Els representants també xoquen quant a la reunió que es va produir ahir entre tots dos i el vicepresident de la Comunitat de Madrid. El ministre de Sanitat ha assegurat que "ningú no entén que hagi fet marxa enrere", fent referència al canvi d'opinió dels de Díaz Ayuso menys de 24 hores després d'aconseguir un preacord.

Preguntat per això, Ruiz Escudero ha vist la situació és totalment oposada, fins a tal punt que ha arribat a afirmar en roda de premsa que és mentida que sortissin satisfets de la reunió. Unes declaracions que xoquen amb les d'Ignacio Aguado. En el tuit que té fixat al seu propi perfil de Twitter assegura estar "satisfet per haver aconseguit un principi d'acord amb el Govern d'Espanya per a abordar de manera conjunta la batalla contra el virus".

Des de la Comunitat de Madrid, justifiquen que el que s'ha aprovat no és legítim perquè no ha compta amb el consens de totes les comunitats autònomes. A les mesures s'hi han oposat, a més de Madrid, Catalunya, Galícia, Andalusia, Múrcia i Ceuta. Els de Pablo Casado pretenen bloquejar la iniciativa d'Illa en bloc, però Castella i Lleó hi ha votat a favor.

Segons paraules del conseller de Sanitat, perquè les mesures siguin legítimes és necessari que el nou text passi per una nova Comissió Delegada i aprovades per unanimitat en un nou Consell Interterritorial. "Illa ha usat el consell per a imposar unes mesures en contra de la voluntat de milions d'espanyols", ha sentenciat Ruiz Escudero.

Un altre punt de conflicte entre tots dos mandataris ha girat entorn de la situació actual que viu la Comunitat de Madrid. Segons les dades d'Illa "la situació és complexa i preocupant, els casos representen el 43% del total". Mentre que Ruiz Escudero assegura que "està controlada, sempre hem previst la capacitat dels nostres hospitals. Avui dia portem diversos dies en què el nombre d'ingressos és inferior a la setmana anterior".

Per veure-li un costat positiu a la guerra oberta entre tots dos, el conseller de Sanitat s'ha mostrat obert a una nova reunió. "La voluntat és que hi hagi col·laboració entre totes les administracions, sempre hem mostrat la nostra intenció de parlar i consensuar les decisions". Acabaran les noves trobades amb les discrepàncies?

contador