Repsol davant d'IAG, la cara i la creu del ral·li del petroli

Unes es beneficien de les pujades del cru mentre altres les pateixen

Nieves Amigo
Bolsamania | 23 abr, 2019 19:22
ep repsol alcanzaacuerdonovatekun megacontrato de suministrolar
REPSOL - Archivo

Repsol ha estat aquest dimarts un dels millors valors de l'IBEX amb pujades del 0,8%. A la banda contrària del selectiu s'ha situat IAG, que s'ha deixat un 3,6%. Totes elles estan recollint, per bé i per mal, l'últim ral·li del cru que ha portat el barril Brent a marcar nous màxims de l'any en superar els 74 dòlars mentre que el West Texas escala per sobre dels 66 dòlars.

Repsol
14,945
  • -0,66%-0,10
  • Max: 15,18
  • Min: 14,73
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,93
17:35 19/04/24
IAG
1,968
  • -0,66%-0,01
  • Max: 1,99
  • Min: 1,89
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,80
17:35 19/04/24

El cru segueix avançant aquest dimarts (al voltant d'un 0,4% de mitjana) després de disparar-se un 3% durant la passada sessió enmig de les informacions que apunten que Donald Trump té intenció d'endurir la pressió sobre l'Iran. La idea dels Estats Units és posar fi a la exempcions de les sancions per als països que encara compren petroli a l'Iran, una notícia que ha sorprès el mercat.

"Encara que reconeixem els riscos a l'alça en els preus (del cru) a curt, reiterem el nostre rang de preus per al Brent entre els 70 i 75 dòlars per al segon trimestre de 2019", apunten els experts de Goldman Sachs. En la seva opinió, l'impacte d'aquesta decisió serà "limitat".

Neil Wilson, responsable d'anàlisi de Markets.com, va més enllà i veu el Brent als 80 dòlars a curt. "Un retorn als 80 dòlars sembla ara més probable", assenyala. Per la seva banda, els experts de Danske Bank subratllen que l'atenció se centrarà després d'això a veure si altres països membres de l'OPEP garantiran un subministrament "adequat" de petroli després d'una previsible caiguda de les exportacions de l'Iran, com va suggerir aquest dilluns Aràbia Saudita.

La mesura dels Estats Units suposaria la retirada del mercat d'1,2 milions de barrils de cru al dia. Els experts de Barclays també destaquen el fet que l'Aràbia Saudita s'hagi compromès a compensar aquesta reducció i, com Goldman, esperen un impacte limitat d'aquest anunci sobre el cru. "No esperem que una nova reducció dels subministraments iranians en si mateixa tingui un efecte material en els preus del petroli a llarg termini", indiquen aquests analistes.

BERENBERG DONA SUPORT A IAG

IAG opta per les caigudes aquest dimarts malgrat un informe positiu de Berenberg de dijous passat, 18 d'abril. Aquests experts reiteren el consell de 'comprar' sobre la companyia i fixen un preu objectiu de 780 lliures, alhora que indiquen que el mercat "sobreestima" els riscos per al marge de la companyia. "IAG és ara l'aerolínia europea més infravalorada, en la nostra opinió", assenyalen aquests experts.

"La valoració (d'IAG) implica una disminució poc realista dels beneficis de 1.800 milions d'euros. Una caiguda de l'EBITDAR d'aquesta magnitud implica un col·lapse a escala de crisi, un escenari en el qual els ingressos unitaris podrien disminuir en gairebé un 10%. Fins i tot si això passés, la perspectiva de marge operatiu del grup del 13% i la flexibilitat del capex li permeten més resiliència", expliquen aquests experts.

LES LÍNIES AÈRIES LIDEREN CAIGUDES EN LES BORSES D'EUROPA

La pujada del preu de cru ha afectat per mal IAG a la borsa espanyola i també en la de Londres. El grup d'aerolínies que engloba companyies com Iberia i British Airways s'ha deixat al parquet londinenc un 3,4%, però per davant d'ella, EasyJet i Ryanair han cedit un 4%.

També a la Borsa de Frankfurt, Lufthansa ha restat un 2%; i en la de París, Air France s'ha desplomat un 6%. L'encariment del preu del petroli no ha caigut bé a les empreses que depenen directament d'aquesta matèria primera que s'ha revalorat ja a prop d'un 30% des que arrenqués l'any.

contador