Minoritaris d'Abengoa critiquen el 'megabonus' del consell si hi ha reestructuració

Podria aconseguir els 58 milions d'euros en accions d'Abenewco1

Bolsamanía
Europa Press | 02 set, 2020 16:53
ep abengoa
EUROPA PRESS - Archivo

El consell d'administració d'Abengoa s'embutxacaria un total de 58 milions d'euros en accions de la nova Abengoa (Abenewco1) si culmina amb èxit el seu pla de reestructuració en virtut del pla d'incentius del màxim òrgan de govern, segons denuncien accionistes aglutinats a la plataforma Abengoshares.

Aquests accionistes indiquen que per cobrar ara aquesta prima, el consell necessita una conversió anticipada dels bons que no resultaven convertibles abans del 2022. Segons la tesi d'aquests accionistes, per salvar aquesta situació, el consell hauria col·locat a Abengoa S.A. en situació de 'default', facilitant la seva conversió anticipada i "actuant sota un clar i censurable conflicte d'interès".

Aquests accionistes també es pregunten si l'ICO és coneixedor que gran part del seu préstec anirà destinat a un "superbonus de taurons financers". A més, es mostren estranyats que l'empresa hagi anunciat ara la seva intenció de vendre actius en l'exterior quan, en la seva opinió, hauria d'haver-ho fet abans, en disposar des de l'any 2017 d'un mandat de venda d'actius que, al seu judici, ha incomplert. Si ho hagués fet, la matriu Abengoa S.A. no estaria a punt de fer fallida", denuncien.

També es pregunten "si la letargia en els processos de venda obeeix a un pla per a executar-los quan els bons s'haguessin convertit, resultant en un major benefici per als bancs i fons creditors".

Els accionistes aglutinats en Abengoashares denuncien a més que el president d'Abengoa, Gonzalo Urquijo, hagi sol·licitat un crèdit ICO per al seu pla de reestructuració enlloc de pagar els interessos que provocaven l'execució de garanties.

"Si donen suport al pla actual, l'ICO i la SEPI serien corresponsables d'enterrar amb diners públics les inversions de milers de petits estalviadors que van confiar en la recuperació de l'empresa sevillana", adverteixen.

Tampoc no entenen per què la direcció no ha buscat un refinançament "sent la situació actual un aparador de deute a preus molt inferiors als bons d'Abengoa, i encara més si es té en compte que el pla de deute de compra corporativa de la UE continua vigent, podent Abengoa acollir-se a aquest".

També critiquen que s'hagi fet una nova valoració de Abenewco2 a la fi de març "en plena pandèmia i amb el mercat de divises deprimit, produint una valoració a la baixa d'actius que és la causa del patrimoni negatiu d'Abengoa".

Critiquen a més que aquesta valoració a la baixa "no es correspon amb la realitat de contractes assegurats a preu cert per 10 anys com podria corroborar una auditoria independent".

PROTEGIR ELS CREDITORS

També lamenten que Urquijo hagi optat pel preconcurs amb l'"excusa" de "protegir l'accionista". La realitat, apunten, "és que a qui es vol protegir és a determinats creditors".

En la seva opinió, un concurs hauria permès reunir el 100% dels accionistes i intentar pactar un pla de quitacions i esperes amb venda d'actius que garantissin la viabilitat de l'empresa sense deixar al marge els accionistes.

Una altra opció alternativa "molt més lleial amb els accionistes" seria, al seu judici, haver inclòs tots els passius i deutes d'Abengoa S.A. en el nou pla de refinançament del 6 d'agost. Excloure'ls d'aquest pla resulta "inacceptable", assenyalen.

Per part seva, el despatx Navas & Cusí, encarregat de la defensa jurídica d'Abengoashares, informa que, després de diversos requeriments, Abengoa ha decidit mantenir una trobada amb els accionistes. "Un pas endavant que haurà de concretar-se en fets", assenyala Juan Ignacio Navas, soci-director de navascusi.com.

La plataforma Abengoashares va néixer com a reacció espontània al Tercer pla de refinançament de l'empresa presentat pel consell d'administració el 6 d'agost. En l'actualitat més de 1.000 estalviadors i les seves famílies formen part de l'agrupació, representant, segons les seves dades, més del 10% del capital social de la societat cotitzada Abengoa S.A

.

contador