L'agredolç gener de PharmaMar: pujada, allau de bones notícies... però sense fase III

La biotecnològica segueix esperant l''OK' per poder avançar en el seu assaig Aplicov

Nieves Amigo
Bolsamania | 27 gen, 2021 10:00 - Actualitzat: 10:28
ep sede de pharmamar
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Es podria dir que la biotecnològica PharmaMar està exercint la seva pròpia 'pressió' a les agències reguladores perquè es decideixin a aprovar, més aviat que tard, el pas a la fase III del seu assaig Aplicov per l'ús del seu fàrmac Aplidin contra la Covid-19. La companyia no para d'anunciar notícies positives relacionades amb aquest medicament en el seu ús contra el virus mentre espera que les autoritats es pronunciïn. No obstant això, l''OK' no acaba d'arribar.

PharmaMar
28,740
  • 0,63%0,18
  • Max: 29,04
  • Min: 27,96
  • Volume: -
  • MM 200 : 34,69
17:35 28/03/24

A l'octubre de l'any passat, PharmaMar va ser la protagonista d'una roda de premsa a l'Hospital de la Princesa, encapçalada pel Conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, i durant la qual un grup de doctors van afirmar estar ja preparats per passar a la fase III de l'assaig. La companyia repeteix constantment que vol començar amb aquesta fase "al més aviat possible" i aquest dimarts, enmig de les últimes notícies positives sobre Aplidin contra el virus, Pablo Avilés, director de l'àrea preclínica de PharmaMar, ha explicat que estan treballant "de manera estreta" amb les autoritats sanitàries per assolir aquest objectiu, però va evitar donar-ne dates. "Estem treballant sense descans, sense hores, per optimitzar el temps per al pas a la fase III", ha apuntat.

Mentre arriba el moment, PharmaMar ha aconseguit rescabalar-se de les caigudes de finals de l'any passat, quan es va deixar un 55% des de mitjans d'octubre a l'espera d'obtenir aquest vistiplau i mentre assistia a l'auge de les vacunes, que han anat aprovant-se i han començat a injectar-se en diferents parts de món. Des del començament de l'any els títols de PharmaMar pugen un 50% i ho fan mentre s'evidencien les debilitats de les vacunes (els retards, els dubtes sobre la seva eficàcia contra les noves soques...) i mentre l'empresa publica les seves pròpies informacions remarcant la fortalesa de la seva plitidepsin (Aplidin) contra el coronavirus.

PharmaMar es va disparar un 21% aquest dimarts (va recuperar els 100 euros per acció), i segueix pujant amb força aquest dimecres, després de comunicar que s'havia publicat un article a la prestigiosa revista científica Science que corrobora la fortalesa de l'Aplidin contra la Covid i mostra una disminució del 99% de les càrregues virals en el pulmó dels animals tractats. Abans d'això, la biotecnològica havia publicat les declaracions de Nevan Krogan, biòleg molecular i professor de la Universitat de Califòrnia, que recolza l'eficàcia del fàrmac. És "increïblement potent" durant les proves en dos models de ratolins, afirma aquest. No són les úniques declaracions favorables que els experts han fet sobre Aplidin. A l'octubre de l'any passat, per posar un dels múltiples exemples, Luis Enjuanes, viròleg del CSIC, lloava l'Aplidin de PharmaMar i afirmava que "serà més efectiu" que el remdesivir de Gilead, extrem que l'empresa ha defensat des del principi.

"Fase III, fase III, fase III. Tot està a punt per a la fase III (de l'assaig) i estem ja preparats per conversar amb les agències reguladores perquè l'estudi estigui en marxa al més aviat possible. No concebo que la fase III no validi els resultats que hem observat", ha afirmat contundent el doctor José Jimeno durant aquesta compareixença a l'Hospital de la Princesa d'octubre. Per la seva banda, el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid va dir que "els resultats d'Aplicov ens conviden a somiar en un futur no molt llunyà amb un tractament eficaç contra la malaltia".

Fins i tot amb això, aquesta fase III no arriba. Al novembre de l'any passat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CMMV) va demanar a PharmaMar que ampliés la informació publicada sobre el seu assaig Aplicov, i això no va agradar gens a la companyia, que va acusar el regulador de mercats de demanar una informació "més pròpia de l'Agència Espanya del Medicament i Productes Sanitaris".

PharmaMar està convençuda de l'eficàcia d'Aplidin contra el coronavirus i no sembla disposada que res trunqui el procés d'investigació que portaria a la seva aprovació final. Realment hi ha un cúmul de notícies i opinions favorables d'experts en què es basa aquest optimisme, de manera que es podria esperar que aquesta aprovació arribi "aviat", com afirmen fonts de mercat a Bolsamanía.

contador