La banca no pot deduir l'impost de les hipoteques

Les modificacions legislatives entraran en vigor dissabte

Elena Lozano
Bolsamania | 08 nov, 2018 15:55 - Actualitzat: 15:55
ep la ministrahacienda maria jesus montero endesayuno informativo
EUROPA PRESS

Els bancs no es podran deduir el cost de l'impost de les hipoteques. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous una modificació de l'article 15 de la Llei de l'Impost de Societats perquè la despesa que suposa per a les entitats aquest tribut no sigui deduïble. Aquesta mesura acompanya el canvi a la llei de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats que assigna el paper de subjecte passiu al prestador, és a dir, al banc.

El canvi a la llei de l'IAJD es realitzarà incloent-hi a l'article 29 d'aquesta norma un paràgraf que estipuli que, quan l'escriptura sigui referida a un préstec amb garantia hipotecària es considerarà subjecte passiu al prestador. Segons ha explicat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, no cal modificar el reglament que desenvolupa aquesta llei, ja que amb el canvi en la norma és suficient per deixar clar que el banc pagui l'impost.

Aquests canvis legislatius entraran en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), cosa que passarà demà. És a dir, les modificacions estaran en ple funcionament des de dissabte que ve, 10 de novembre.

La màxima responsable dels temes tributaris de l'Executiu ha explicat que aquestes mesures van acompanyades de la creació d'una Autoritat Independent de Protecció del Consumidor Financer, en la qual ja treballa el Ministeri d'Economia i que veurà la llum durant les pròximes setmanes.

D'acord amb Montero, aquesta institució serà l'encarregada d'intentar que la banca no repercuteixi als clients el cost de l'impost, alhora que treballarà per evitar que les entitats imposin clàusules abusives als consumidors de productes financers. A més, la ministra confia en la dinàmica competitiva de les entitats per evitar una repercussió del cost al client.

"L'elevada competència permetrà que les entitats puguin aportar una oferta que faci competitiva la seva subscripció", ha assenyalat Montero, que ha afegit per aclarir que "en el funcionament del mercat hipotecari les condicions que es traslladin al client són decisives a l' hora que un client decideixi subscriure una hipoteca amb aquest banc o amb un altre". Segons ha assenyalat, el Govern "no creu" en la "dicotomia que o paga el ciutadà o paga el ciutadà".

La ministra ha rebutjat l'eliminació de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats, com proposa el PP, en subratllar la necessitat que les comunitats autònomes segueixin ingressant els, aproximadament, 2.000 milions d'euros que recapten l'any per aquest tribut.

Les mesures han de ser convalidades al Congrés dels Diputats, cosa que el Govern no tem que tiri enrere els canvis legislatius, atès que confia que la resta dels partits polítics els donin el seu suport. De moment, Ciutadans ja ha avançat que ho farà.

L'Executiu ha pres aquestes mesures, anunciades dimecres pel president, Pedro Sánchez, després que el Tribunal Suprem establís finalment que el subjecte passiu de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats és el client, i no el banc, com va establir el mateix tribunal el passat 16 d'octubre.

La portaveu del Govern, Isabel Celáa, ha manifestat que, amb respecte a l'autoritat judicial, l'Executiu ha decidit "complir amb la seva capacitat executiva", i ha mostrat "la seva responsabilitat i rapidesa en l'actuació en el moment d'estar al costat dels problemes dels ciutadans".

Montero ha afegit que amb aquestes mesures l'Executiu "envia un missatge de tranquil·litat a milers de ciutadans que s'han vist perjudicats a l'hora de prendre una decisió de tanta importància en les seves vides com l'adquisició d'un habitatge". En tot cas, ha volgut deixar clar que aquestes decisions es prenen "des del respecte a la separació de poders i l'acatament de la Justícia".

BONIFICACIONS SUSPESES

Fins al moment, alguns ciutadans tenien la possibilitat d'obtenir bonificacions pel pagament d'aquest impost, cosa que queda suspès d'aquest moment. Per organitzar aquests canvis amb les comunitats autònomes, a principis de la setmana que ve es convocarà la Comissió de Tributs, que és l'òrgan que s'encarrega d'aclarir els dubtes de les regions respecte a temes fiscals.

"Des del moment en què es planteja que sigui el prestador decauen les bonificacions dirigides als ciutadans", ha explicat la ministra d'Hisenda.

contador