Els EUA designa la Xina com "manipulador de divises" després de la caiguda del iuan

Contactarà amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per abordar la situació

Bolsamanía
Bolsamania | 06 ago, 2019 09:46
steven-mnuchin

El Govern dels Estats Units ha anunciat aquest dilluns la seva decisió de designar la Xina com un "manipulador de divises", després que el Banc Popular de la Xina hagi deixat caure el iuan a mínims de 2008 amb el dòlar.

El secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, ha indicat que la decisió ha estat adoptada després d'una anàlisi realitzat segons l'Acta de Competitivitat de 1988, que "considera quins països manipulen la taxa de canvi entre la seva moneda i el dòlar nord-americà".

Així, ha recalcat que contactarà amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per abordar la situació i "eliminar la injusta avantatge competitiu creada per les últimes accions de la Xina".

El Departament del Tresor ha recordat que un informe presentat recentment davant el Congrés nord-americà va sostenir que Pequín "té un llarg historial de facilitar una devaluació de la seva moneda a través d'intervencions a gran escala al mercat de divises estrangeres".

La decisió ha estat anunciada hores després que el president dels Estats Units, Donald Trump, hagi titllat de "manipulació" la caiguda del iuan.

"La Xina va baixar el preu de la seva moneda a un mínim històric. Se'n diu "manipulació monetària". Estàs escoltant Reserva Federal? Això és una violació important que debilitarà en gran mesura la Xina amb el temps!", va afirmar a través de Twitter.

L'enfonsament de la moneda xinesa enfront del dòlar s'ha produït tot just uns dies després que l'inquilí de la Casa Blanca amenacés Pequín amb imposar aranzels addicionals del 10 per cent a 300.000 milions de dòlars (270.582 milions d'euros) de productes xinesos a partir de l'1 de setembre.

En resposta, el Banc Popular de la Xina (BPC) fixava un punt mitjà en la forquilla de canvi del iuan al mercat continental xinès de 6,9225 iuans per dòlar, el canvi més dèbil des de desembre de 2018, després del que la cotització de la moneda xinesa ha caigut fins als 7,0501 iuans per dòlar, un 2,2 per cent per sota de la cruïlla registrat durant la sessió anterior i el pitjor canvi de la moneda xinesa des de maig de 2008. Aquest dimarts, l'ancoratge mitjà es troba als 6,9683 iuans per dòlar.

En aquest sentit, el banc del gegant asiàtic ha destacat que la caiguda del canvi del iuan o renminbi respon "a l'unilateralisme i les mesures de proteccionisme comercial, així com a la imposició d'increments aranzelaris", encara que ha assenyalat que "el renminbi continua estable i fort davant d'una cistella de monedes".

"Aquest és el mercat. Oferta i demanda i el reflex de les fluctuacions al mercat internacional de divises", ha defensat l'institut emissor xinès i ha afegit que les fluctuacions del tipus de canvi també són normals i poden contribuir al fet que el mecanisme de preus exerceixi el paper d'assignació de recursos i ajust automàtic. "És normal que pugi i baixi (el tipus de canvi)", ha apuntat.

contador